Solid Försäkring: Intressant för den som gillar högutdelande småbolag

Försäkringsbolaget Solid säljer olika typer av nischförsäkringar. Över 50% av bolagets resultat kommer från olika trygghetsförsäkringar kopplade till blankokrediter hos tidigare moderbolaget Resurs. Frågan är om den solida utdelningen är tillräckligt för att locka till köp givet de risker som finns?

Solid Forsakring Mars 2025 900x600

Idag, 14:21

Solid Försäkring
Börskurs: 86,00 kr
Antal aktier: 18,0 m
Börsvärde: 1 550 Mkr
 
VD: Marcus Tillberg
Ordförande: Lars Nordstrand

Solid försäkring (86,0 kr) är ett försäkringsbolag inriktat på nischade sak- och trygghetsförsäkringar. Bolaget är en avknoppning från nischbanken Resurs och noterades 2021.

Sverige är den klart största marknaden med nästan 70% av intäkterna. Resterande del kommer i huvudsak från övriga Norden där Norge är den näst största marknaden med knappt 15% av intäkterna.

Största ägare med 31% av aktierna är Siba-familjen Bengtsson via bolaget Waldakt. VD sedan 2013 är Marcus Tillberg som äger aktier för 2 Mkr.

Fakta

Försäkringsbranschens nyckeltal

Premieintäkter motsvarar omsättning i försäkringsbranschen. Det är de premier som bolaget tjänat in under perioden. Premierna tjänas in under försäkringens löptid och alltså inte vid tidpunkten då försäkringen tecknas.

Skadeprocent är andelen av premieintäkterna som under perioden gått till skadeutbetalningar till försäkringstagarna.

Totalkostnadsprocent är försäkringsbolagens totala kostnader i relation till periodens premieintäkter.

Tekniskt resultat motsvarar försäkringsbranschens rörelseresultat. Det är det överskott som blir kvar i försäkringsrörelsen efter att alla kostnader har tagits bort.  

Affärsvärldens huvudscenario
2024
2025E
2026E
2027E
Premieintäkter
1 129
1 117
1 162
1 208
 - Tillväxt
3,2%
-1,0%
4,0%
4,0%
Tekniskt resultat
117
117
128
145
 -Totalkostnadsprocent
89,6%
89,5%
89,0%
88,0%
Resultat efter skatt
165
149
149
163
Vinst per aktie
8,99
8,30
8,30
9,00
Utdelning per aktie
5,00
5,00
5,10
5,20
Direktavkastning
5,8%
5,8%
5,9%
6,0%
Avkastning på eget kapital
34%
26%
22%
22%
9,6x
10,4x
10,4x
9,6x
Kommentar: Försäkringsbolag överför en viss del av kapitalavkastningen från sin investeringsportfölj till det tekniska resultatet i sin resultaträkning. För Solid var denna siffra 31 Mkr 2024, där motsvarande belopp dras bort från finansnettot. Bolagets redovisade totalkostnadsprocent innehåller dock inte denna överföring. Vi har valt att redovisa det tekniska resultatet utan överföringen och lägger all avkastning från investeringsverksamheten under bolagets finansnetto.

 

Solid är ett ovanligt försäkringsbolag

Det som är ovanligt med Solid är att företaget har en mycket stor indirekt exponering mot marknaden för blankolån (lån utan säkerhet) och mot en enskild försäljningspartner, nämligen sin tidigare ägare Resurs. Solid har tre produktområden och det största kallas Trygghet. Det utgör drygt 50% av koncernens bruttovinsten. Över 90% av intäkterna i området kommer från tidigare moderbolaget Resurs kunder.

Fakta

Försäkrade krediter

En av de största produkterna inom området Trygghet är betalförsäkring. I samband med att en kund tar upp en ny kredit kan en försäkring läggas till som täcker belopp för delar eller hela räntekostnaden vid arbetslöshet eller sjukskrivning. Priset på försäkringen utgör en procentsats av den utestående krediten, men minst 29 kr/månad och max 350 kr/månad.

För att få ut ersättning behöver kunden uppfylla vissa krav. Exempelvis behöver personen vara arbetslös i minst 30 dagar till minst 50% av totala arbetstiden före inträffad arbetslöshet. Vid sjukskrivning krävs exempelvis läkarintyg och att man är inskriven hos en försäkringskassan.

Det som är ovanligt med Solid är att företaget har en mycket stor indirekt exponering mot marknaden för blankolån (lån utan säkerhet) och mot en enskild försäljningspartner, nämligen sin tidigare ägare Resurs. Solid har tre produktområden och det största kallas Trygghet. Det utgör drygt 50% av koncernens bruttovinsten. Över 90% av intäkterna i området kommer från tidigare moderbolaget Resurs kunder.

Här säljer Resurs Solids försäkringar vid nyteckning av privat- och konsumentkrediter. Exempelvis kan försäkringen täcka räntebetalningar vid arbetslöshet eller sjukskrivning.

Med andra ord är beroendet av Resurs stort. Bolagen har ett avtal om distribution av försäkringar till 2031, vilket sänker risken. Dessutom håller familjen Bengtsson på att köpa ut Resurs från börsen tillsammans med riskkapitalbolaget CVC. Det finns med andra ord tydliga incitament för familjen Bengtsson att upprätthålla relationen mellan bolagen. Det stora beroendet av en enskild partner är ändå utmärkande, och ett minus, för Solid.

Att stora delar av intjäningen kommer från olika typer av blankokrediter kan också ses som en risk. Detta är finansiella produkter som alltmer motverkas från statligt håll, bland annat genom slopat ränteavdrag. Det kan leda till fallande volymer framöver vilket lär påverka Resurs och därmed Solids försäljning av försäkringar. Möjligen kan nischaktörer som Resurs ändå växa om storbankerna prioriterar bort dessa produkter ännu mer.

Hur stort är konjunkturberoendet?

Försäkringsbranschen ses generellt som väldigt konjunkturstabil. Vi har i tidigare analyser funderat på om det gäller Solid i lika hög grad. Ett område som haft det svårt är det Solid kallar Produkt. Här säljs försäkringar för exempelvis hemelektronik och vitvaror. Försäljningen minskade med 9% organiskt 2024. Även reseförsäkringar inom Solids tredje område Assistans såg negativ effekt från en svagare konjunktur.

Det är inte heller en orimlig tanke att Resurs kredittagare drabbas hårdare av en lågkonjunktur än exempelvis storbankernas. Det har även visats i skadeprocenten som ökat från 8,4% 2022 till 11,2% 2024 i området. Samtidigt har billigare distribution bidragit till en bibehållen lönsamhet i området totalt sett.

Totalt sett ökade intäkterna med drygt 3% under 2024 medan det tekniska resultat minskade med 8% jämfört med 2023.

Det har dock gått att måla upp ett betydligt mer negativt scenario för lönsamheten inom Solid från en svagare konjunktur än vad utfallet hittills blivit. Tappet i lönsamhet inom Assistans beror snarare på en stark tillväxt inom bilgarantier (som exempelvis täcker fel och reparationer vid köp av begagnade bilar) där försäkringsportföljerna är omogna och skadeprocenten generellt sett högre. Med andra ord tycks konjunkturisken något längre än vad vi kanske tidigare har trott.

Partnerberoende

Likt förmedlingen via Resurs så säljs över 90% av Solids försäkringar av personal anställda hos partners, exempelvis säljare på butiksgolvet hos Netonnet. Med andra ord är Solids försäljning beroende av duktiga säljare hos partners. Kostnaden för distribution är även den klart största utgiften och utgör drygt 50% av intäkterna. Noterbart är även att enbart cirka 25% av hela koncernens premieintäkter betalas ut som försäkringsersättning. Det tyder på att nischförsäkringar är dyra då siffran för traditionella försäkringsbolag ligger omkring 60%.

Till skillnad mot det långa avtalet med Resurs skrivs övriga distributionsavtal i regel på ett eller ett par år. Bolagets största partner inom Produkt och Assistans utgör 10% respektive 14% av koncernens intäkter. Dessa namnges ej men viktiga partners är bland annat Netonnet, Ticket, Autoexperten och CDON. Under mitten av 2024 avslutades ett avtal med elektronikkedjan Power som utgjorde cirka 10% av koncernens intäkter.

Solid anger att resultateffekten blir begränsad då avtalet hade låg lönsamhet, men inga konkreta siffror nämns. VD Tillberg vill heller inte ange bakomliggande orsak till att avtalet bröts. Oavsett tycker vi det visar på risken med hög koncentration till ett fåtal större partners. Hur sannolikt det är att några andra större lämnar är svårt att bedöma, men klart är att risken finns.

Vad ska driva tillväxten?

Bolagets tydligaste fokus tycks vara på fler partnerskap. Bland annat tillkom Norion Bank under 2024 och i år väntas ett nytt avtal med Moank Bank starta. Även förvärv är på agendan, där Solid genomfört tre stycken sedan 2023. Samtliga inom bilgarantier i storleksklassen 2% av totala intäkter.

Fakta

Olika konkurrensbild

Konkurrensbilden och bolagets marknadsandel inom respektive område skiljer sig åt en del. Inom Produkt uppger exempelvis Solid sig ha en marknadsandel om cirka 20% i Sverige och inom bilgarantier är siffran liknande. Samtidigt är marknadsandelen under 1% för reseförsäkringar i hela Norden.

Moderna, AM Trust och Chubb är stora konkurrenter inom Produkt, Allianz och Axa inom resor och AssistansBolaget mot bilgaranti. Inom trygghet finns flertalet globala jättar som BNP Paribas.

Samtidigt är VD Tillberg tydlig med att de flesta nya partnerskap inte kommer röra nålen för Solid inom de kommande åren. Vi tror det är rätt väg att gå med fler partnerskap, både för att minska beroendet av enskilda aktörer och för att driva tillväxt. Vi hade dock önskat fler och större avtal. På kort sikt kan förbättrad konjunktur driva tillväxt men på längre sikt krävs ökad partnerbas och fördjupade samarbeten. I synnerhet för att nå målet om 4-7% premietillväxt över tid.

Senaste året har personal och administrationskostnader ökat vilket påverkat lönsamheten negativt. Delvis på grund av implementering av ett nytt ERP-system, men över tid krävs viss tillväxt för att försvara marginalen. Bolagets mål är en totalkostnadsprocent under 90%. Snittet senaste fem åren är 88,4%.

Överkapitaliserat

En attraktion med försäkringsbolag är det kapital som uppstår via förskottsinbetalda premier. Vid utgången av 2024 uppgick Solids placeringskapital till drygt 1 400 Mkr och under året gav portföljen en totalavkastning på 6,6%. Då bolagets försäkringar ofta är av kortare karaktär är största delen kapitalet placerat i obligationer med kort duration. Senaste tidens sänkta räntor är alltså nettonegativt. En rimlig långsiktig avkastning är svårbedömd, men vi räknar med drygt 4%. Det motsvarar ett vinstbidrag om cirka 60 Mkr per år.

Solid är även överkapitaliserat med drygt 200 Mkr sett till sin egen målsättning. Positivt är att bolaget sedan 2023 återköper aktier och makulerade under förra året drygt 4% av dessa. Vi har även räknat bort de drygt 2,5% bolaget nu äger från antal aktier. Därtill avskiljs en utdelning i slutet av april om 5 kr/aktie, vilket motsvarar 5,8% direktavkastning på nuvarande nivå.

Hur ska man se på aktien?

Solids finansiella mål
Finansiella mål
Snitt senaste fem åren
Tillväxt premieintäkter
4-7% per år
5,6%
Totalkostnadsprocent
<90%
88,4%
ROE (exkl. immateriella tillgångar)
>14%
17,4%
Solvenskapitalkravskvot
>150%
168%

För 2025 räknar vi med att intäkterna krymper med 1%. Främst på grund av effekten från det avslutade avtalet med Power men även en fortsatt avvaktande marknad inom Produkt. Kommande år skissar vi sedan att intäkterna växer med 4% per år. Det är något under snittet senaste fem åren (5,6%) men i linje med det finansiella målet.

Vi räknar med att totalkostnadsprocenten landar på drygt 89% i år och runt 88% mot slutet av prognosperioden. Det är i linje med historiska snittet.

På bakåtblickande siffror är värderingen drygt P/E 10. Ser vi till andra noterade försäkringsbolag i Norden är värderingen högre, men samtliga nedanstående bolag har ett börsvärde över 20 miljarder kronor. Därtill är verksamheterna bredare och troligen mindre beroende av enskilda partners. Vi tycker P/E 10 är rimligt för Solid.

Bolag
Avkastning 1 år %
P/E 2026E
Direktavkastning %
Årlig tillväxt 2026E-2027E %
Solid (Afv)
24%
10,4x
5,9%
4,0%
Tryg
12%
18,0x
4,9%
3,9%
Sampo
12%
18,6x
3,8%
5,4%
Gjensidige
1%
14,5x
4,1%
4,6%
Protector
51%
14,5x
0,6%
9,8%
Genomsnitt
18%
15,1x
3,8%
4,3%
Källa: Affärsvärlden / Factset

Med andra ord ser aktien relativt rättvist värderad ut i dagsläget. Nästan all avkastning i vårt huvudscenario kommer från utdelningar och aktien kan vara ett intressant alternativ för den som gillar högutdelande småbolag.

Fakta

Så agerar insiders

Senaste året har insiders köpt aktier för 0,3 Mkr. Majoriteten av köpen står ledamoten Lars Benckert för som köpt aktier i omgångar omkring 80 kr.

Inga försäljningar finns registrerade.

Ett stort beroende av marknaden för blankokrediter och ett fåtal förmedlare kommer prägla Solid så länge inte breddningen av partnerbasen tar fart på riktigt. Beroendet ökar även risken för att ett pessimistiskt scenario ska spela ut.

Att styrelse och ledning tillsammans äger under 1% av aktierna är ett minus och det hade varit önskvärt att se högre aktivitet i insynsregistret. Vi följer Solid med ett neutralt råd.

Tio största ägare i Solid Försäkring
Värde (Mkr)
Kapital
Röster
Waldakt AB
497,8
31,3%
31,3%
Investment AB Spiltan
176,9
11,1%
11,1%
Avanza Pension
62,6
3,9%
3,9%
Swedbank Robur Fonder
61,9
3,9%
3,9%
Erik Selin
49,5
3,1%
3,1%
Solid Försäkringsaktiebolag
42,4
2,7%
2,7%
Traction
32,8
2,1%
2,1%
Carnegie Fonder
30,3
1,9%
1,9%
Catea Group AB
27,5
1,7%
1,7%
Livförsäkringsbolaget Skandia
24,8
1,6%
1,6%
Fem största insiders utanför topp tio
Värde (Mkr)
Kapital
Röster
Fredrik Carlsson
2,9
0,2%
0,2%
Marcus Tillberg
2,0
0,1%
0,1%
Sönerna Carlsson Family Office AB
2,0
0,1%
0,1%
Johan Hähnel
1,4
0,1%
0,1%
Lars Nordstrand
1,4
0,1%
0,1%
Källa: Holdings
Totalt insynsägande:
0,8%
 
Ämnen i artikeln

Solid Försäkring

Senast

74,00

1 dag %

−5,13%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,72%

Senast

2 179,39

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.