Hermès håller ställningarna

Rapportkommentar Aktien i det franska modehuset Hermès steg med 2 procent efter att bolaget rapporterat en betydande ökning av försäljningen under tredje kvartalet. Efterfrågan på företagets ikoniska Birkin-väskor har fortsatt att överträffa en bredare nedgång inom lyxkonsumtion, särskilt i Kina.

Lyxmodehuset Hermès fortsätter att stå ut i en bransch som brottas med avtagande tillväxt. I den senaste kvartalsrapporten redovisade bolaget intäkter på 3,7 miljarder euro för de tre månaderna fram till september. Det motsvarar en ökning med 11,3 procent vid fasta växelkurser, vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

Produktområden

Lädervaror och sadelmakeri som är det största produktområdet ökade omsättningen med 17 procent till 1 573 miljoner euro. Efterfrågan var hög både på ikoniska modeller och nya modeller som Constance Élan och Bolide à dos-väskor. Produktionen ökade med invigningen av den tjugotredje läderverkstaden i Riom, Frankrike.

Kläder och accessoarer som är det nästa största produktområdet ökade omsättningen med 15 procent. Enligt rapporten har både vår- och sommarkollektionerna för 2025, för herrar och damer mottagits väl under visningarna i Paris. 

Siden och textilier såg en måttlig ökning på 2 procent, drivet av exklusiva material och hantverk.

Parfym och skönhet som är ett av de mindre produktområdena omsättningsmässigt såg en ökning på 7 procent. Det visade på en stabil tillväxt med lanseringen av den nya damparfymen Barénia och utökningar inom skönhetskollektionen. 

Klockor drabbades under kvartalet av negativ tillväxt, omsättningen sjönk med 6 procent. Bolaget hänvisar till höga jämförelsetal motsvarande kvartal i fjol då man hade flera exklusiva evenemang.  

Övriga Hermès-sektorer  som omfattar smycken och heminredning hade en stark tillväxt på 14 procent.

Högklassiga produkter lockar trogna kunder

Hermès har lyckats bibehålla en stark tillväxt tack vare sitt fokus på exklusiva och tidlösa produkter.

Den berömda Birkin-väskan, som prissätts över 10 000 dollar, fortsätter att locka bolagets mest förmögna kunder — en demografi som är mindre känslig för ekonomiska svängningar. Det förklarar varför Hermès har klarat sig bättre än konkurrenter som LVMH och Kering, vilka båda har upplevt kraftiga nedgångar, särskilt på den kinesiska marknaden.

Trots det har tillväxten bromsat in i Asien-Stillahavsregionen, där intäkterna steg med endast 1 procent exklusive Japan.

Den minskade kundtrafiken i Kina, som blev synlig efter det kinesiska nyåret har påverkat tillväxttakten. Trots den svaga intäktsäkningen fortsätt bolaget att investera i Kina, med öppningen av en ny butik i Shenzhen och planer på en ny flaggskeppsbutik i Peking nästa år.

Strukturella och cykliska utmaningar i sikte

Lyxindustrin står inför strukturella problem inte minst i Kina där konsumenternas förtroende är tillbaka på pandemilåga nivåer. Hermès visar emellertid tecken på viss motståndskraft, även om bolaget erkänt att trafiken från så kallade "aspirerande" kunder har minskat något. Det påverkar produkter med högre volymer och lägre pris, som accessoarer och silkessjalar.

En defensiv lyxaktie

För analytiker framstår Hermès som en defensiv placering, särskilt i en marknad som lider av en global cyklisk avmattning. BNP Paribas Exane har nyligen uppgraderat aktien till "outperform" på grund av bolagets starka affärsmodell och stabila tillväxtutsikter.

Hermès starka kvartalsrapport visar på bolagets förmåga att parera branschens utmaningar. Företagets exklusiva kundkrets och noggranna hantering av produktion och lager ger Hermès en fördel över konkurrenterna.

Det gör Hermès till en attraktiv defensiv aktie som förblir väl positionerad att dra nytta av eventuella förbättringar på marknaden. Placera ser fortsatt köp för Hermès-aktien och tycker att den har sin givna plats i en evighetsportfölj.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -