Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en akt

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen. Indexet stängde upp 0,20 procent och slutade på 998 punkter. Ser vi till den tekniska bilden på medellång sikt är en stigande trend identifierad, om än den huvudsakliga kursrörelsen varit horisontell sedan i maj. Motstånd har identifierats vid 1010-1020 punkter och ett etablerat brott upp genom 1010-1020 punkter ger köpsignal. Stöd återfinns runt 970 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 46 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 47. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på marknaden på både kort och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 269 köp och 98 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 73 procent. Köpandelen på årsbasis är 78 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Vi är i början av rapportsäsongen då många av Stockholmsbörsens bolag presenterar resultatet för tredje kvartalet 2024. Många av bolagens insynspersoner är förhindrade att handla i det egna bolaget i anslutning till rapport. Vi ser därför en ordentlig nedgång i antalet insideraffärer kommande veckor.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att den tekniska bilden, och med det rekommendationen för indexet, kan komma förändras snabbt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Investtechs rekommendation: Svagt positiv.

 

  

Bilservicebolaget MEKO AB ser för tillfället tekniskt och kvantitativt köpvärd ut. Aktiekursen har utvecklats positivt under det senaste året där investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Den senaste tiden har efterfrågan på aktien ökat och kursen har brutit upp genom taket i den stigande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Ett brott upp genom taket indikerar att vi kan förvänta oss en ännu starkare stigningstakt jämfört med tidigare. Trenbrottet är en starkt köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på mer än 6000 liknande trendbrott.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka återfinns tekniskt stöd vid cirka 119 kronor. Därmed återfinns kursen över 15 procent ovanför närmaste stödnivå, vilket även det är en köpsignal enligt Investtechs forskning baserat från data på mer än 32000 liknande tillfällen över en 12 års period.

MEKO AB är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Hotellkedjan Scandic Hotels Group ser tekniskt köpvärd ut. Aktiekursen har utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Nyligen har kursen brutit upp genom taket i trendkanalen vilket öppnar för en starkare stigningstakt, jämfört med tidigare kursstigning innanför trendkanalen. Det indikerar en bra utveckling för bolaget och att investerare fortsatt är optimistiska och är villiga att köpa in sig i bolaget till högre och högre nivåer.

Det saknas motstånd och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 63.00 kronor. Handelsvolymen i aktien har varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det ger en starkt positiv volymbalans, vilket bekräftar den positiva trendbilden i aktien.

Scandic Hotels Group är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS - Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 30 oktober i år. Den tekniska bilden kan snabbt förändras på marknadens reaktioner på rapporten.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

 

Evolution som är en B2B-leverantör inom livecasino ser tekniskt negativ ut inför bolagets delårsrapport som förväntas presenteras den 24 oktober i år. En fallande trendkanal har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare är och har varit avtagande sedan första kvartalet i år.

Kursen har på senare tid även brutit ned genom den sista stödnivån vid 980 kronor som därmed ombildades till en ny motståndsnivå. Det saknas alltså stöd i kursdiagrammet där fortsatt nedgång indikeras. Vi måste se kurser över motståndet vid 1066 kronor för att neutralisera säljsignalerna något.

Evolution är neutral på Investtech Insideranalys men den senaste insidertransaktionen från i mars i år var en säljtransaktion. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS - Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 24 oktober i år. Den tekniska bilden kan snabbt förändras på marknadens reaktioner på rapporten.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -