Europas billigaste logistikfastigheter

Aktieanalys CTP har etablerat sig som en ledande aktör inom utvecklingen av logistikfastigheter i Europa. Bolaget som grundades 1998 av Remon Vos har vuxit snabbt från en lokal aktör till att bli en dominerande kraft på den europeiska fastighetsmarknaden. Placera synar europas billigaste logistikfastighetsexpert.

Det som särskiljer CTP från många av deras konkurrenter är deras diversifierade kundbas och flexibiliteten i deras affärsmodell.

Bolaget erbjuder en rad olika kommersiella fastigheter, skräddarsydda för att passa allt från små och medelstora företag till globala marknadsledare inom olika sektorer som logistik, e-handel, avancerad tillverkning och forskning.

CTP:s omfattande nätverk som sträcker sig från Nordsjön till Svarta havet och täcker nu 10 europeiska länder. Det omfattar stora marknader som Polen, Tjeckien, Ungern och Rumänien.

Med över 12 miljoner kvadratmeter uthyrbar yta är bolaget den största börsnoterade fastighetsutvecklaren inom logistik och industri i Europa. Deras strategiska tillväxt över två decennier har gett dem en dominerande ställning på marknaden med kapaciteten att erbjuda moderna och hållbara lösningar för företag inom olika sektorer.

Deras starka närvaro i Centraleuropa och deras fortsatta expansion mot väst och öst visar att de är väl positionerade för att kapitalisera på framtida tillväxtmöjligheter, särskilt inom områden som e-handel och avancerad industriell logistik.

Bolagets historia och expansion

CTP:s tidiga framgångar var starkt kopplade till dess fokus på Central- och Östeuropa, särskilt i Tjeckien, där efterfrågan på moderna logistiklösningar växte i takt med regionens ekonomiska utveckling.

Efter att ha etablerat en stark närvaro där expanderade bolaget under 2000-talet till fler marknader som Ungern, Slovakien och Rumänien.

Under de senaste åren har CTP:s portfölj vuxit kraftigt genom förvärv och nybyggnationer, särskilt i Polen och Tyskland, där efterfrågan på logistiklösningar har ökat i takt med e-handelns tillväxt och den snabba omställningen av försörjningskedjor.

Ett viktigt element i CTP:s strategi är dess fokus på hållbarhet och långsiktig värdeutveckling.

Alla nya byggnader certifieras enligt BREEAM-standarden "Very Good" eller bättre, vilket är en tydlig signal om företagets engagemang för hållbart byggande och förvaltning.

Bolagets grundare är den nederländske entreprenören Remon Vos som idag är bolagets VD och huvudägare med 73 procent.

Remon Vos

Remon Vos kom till Tjeckien under 1990-talet strax efter Sammetsrevolutionen. Han såg potentialen i Centraleuropa och inledde CTP:s resa 1998 genom att köpa en liten logistikpark i Humpolec, nära Prag.

Prag blev snabbt en viktig bas för CTP tack vare stadens strategiska läge och växande ekonomiska möjligheter.

CTP växte snabbt i Tjeckien från enstaka fastigheter till storskaliga affärsparker och blev en ledande aktör inom logistik- och industrifastigheter. Prag är idag en central del av företagets strategi och har varit navet för expansionen till närliggande länder i Centraleuropa som Polen, Ungern och Slovakien.

CTP börsnoterades på Amsterdambörsen i april 2021 och har idag ett börsvärde på 7,6 miljarder euro.

Finansiell utveckling och utsikter

CTP har visat en stabil tillväxttrend när det gäller omsättning med en prognos som pekar på en ökning till 1,045 miljoner euro år 2026, från 536,9 miljoner euro år 2022. Tillväxten speglar bolagets ökande marknadsandel i en sektor som drivs av både e-handeln och behovet av moderna, välbelägna logistikfastigheter.

EBITDA förväntas nå 788,5 miljoner euro år 2026, har också en stark uppåtgående trend. EBITDA-marginalerna förblir höga, vilket visar att bolaget lyckas behålla lönsamheten samtidigt som det expanderar.

Samtidigt står bolaget inför vissa utmaningar, särskilt med hänsyn till skuldsättningen.

Nettoskulden väntas stiga till 8,1 miljarder euro år 2026, vilket innebär en utmaning för bolaget även om förväntat positivt kassaflöde från 2024 och framåt är ett gott tecken.

Dessutom förväntas CAPEX minska från 1,1 miljarder euro 2023 till 630 miljoner euro 2026, vilket antyder att bolaget planerar att minska sina investeringar något efter en period av intensiv expansion.

Vinstrevideringar

Placera gillar bolag med tydlig vinstrevideringstrend, vilket CTP uppfyller väl. Vinsten per aktie för i år har sedan årsskiftet justerats upp med 34 procent, 27 procent för nästa år och 29 procent för vinsten per aktie för 2026.

Värdering

CTP har en av sektorns lägsta och attraktivaste värderingar sett till P/E-tal och pris/bokförtvärde.

Den genomsnittliga värderingen för P/E-talet de tre senaste åren landar på straxt under 7. P/E-talet på nästa års vinstprognoser är 6,5 och det faller till ett P/E-tal på 6,2 för 2026.

Även pris/bokförtvärde är nu på historiskt låga nivåer. Snittet för de tre senaste åren är 1,3, för i år är värderingen 1,1, den faller under 1 för nästa år och 2026 0,9.

Utdelning och aktieägarvärde

För investerare som söker utdelning ger CTP en stabil avkastning med en utdelningen per aktie som förväntas öka från 0,53 euro år 2023 till 0,72 euro år 2026. Det motsvarar en direktavkastning på 4,3 procent för 2026 års estimat.

Utdelningstillväxten speglar bolagets ökande kassaflöde och dess ambition att belöna aktieägarna, samtidigt som det bibehåller sin finansiella flexibilitet för fortsatt tillväxt.

Analytiker rekommendationer och riktkurser

CTP bevakas av 15 analytiker som alla har köprekommendation. Den gneomsnittliga riktikursen är 20,6 euro vilket indikerar en uppsida på 28 procent från dagens kurs på 16 euro. Spridningen sträcker sig från 18,5 till 24 euro per aktie, vilket bör ge en begränsads nersida i aktien.

Fonder och ägare

CTP finns som innehav i flera fastighetsfonder och några småbolagsfonder. Mest väger CTP:aktien i Länsförsäkringar Fastighet Europa med 8 procent, där den är fondens näst största innehav efter tyska Vonovia.

I den globala fastighetsfonden Skagen m2 A är CTP fondens femte största innehav på 4,5 procent. CTP är även största investering i Handelsbanken Europa Småbolag på 4,1 procent.

Största enskilda ägare i CTP är grundaren Remon Vos, som genom sitt ägarbolag Miltivest BV äger 73 procent av kapitalet i bolaget. Det gör honom till en av Nederländernas rikaste personer.

Risker

CTP:s starka finansiella position, med en stadig tillväxt i försäljning och EBITDA, gör bolaget till en intressant investering för den som vill ha exponering mot den snabbt växande marknaden för logistik- och industrifastigheter i Europa.

Bolagets fokus på hållbarhet och dess breda geografiska närvaro ger ytterligare styrka åt dess långsiktiga potential.

Det finns dock vissa risker att beakta. Den stigande skuldsättningen är en faktor som kan påverka framtida lönsamhet, särskilt om räntorna stiger eller om tillgången till finansiering blir svårare.

Dessutom kan ett avmattat marknadsläge eller en ekonomisk nedgång i Europa påverka efterfrågan på logistikfastigheter. Samtidigt är den långsiktiga efterfrågan på moderna logistiklösningar stark, driven av trender inom e-handel, industriell tillväxt och hållbara fastighetslösningar.

Sammanfattningsvis är CTP ett välpositionerat fastighetsbolag med starka tillväxtmöjligheter. Placera ger ett långsiktigt köp och uppskattar att grundaren och huvudägaren fortfarande är verksam som VD i bolaget.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
CTP NV Köp 16,04 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -