Placeras utvalda fonder för evigheten

Fonder Här går vi igenom femton fonder som är värda att överväga för en långsiktig fondportfölj och varför de har potential att leverera över tid. Detta blir sista gången vi publicerar fondrekommendationer på Placera. Härmed vill vi tacka för förtroendet och på återseende på annat håll!

Cliens Småbolag
Småbolagsfonder tenderar att överprestera på lång sikt, även om de är mer volatila på kort sikt. Cliens Småbolag är en aktivt förvaltad aktiefond med tonvikt på Sverige. Fonden investerar i små- och medelstora svenska kvalitetsbolag, vilket innebär att den erbjuder exponering mot några av de mest snabbväxande företagen i Sverige. Förvaltare är Carl Sundblad.

SEB Swedish Value Fund
SEB Swedish Value Fund fokuserar på värdeorienterade aktier. Fondens innehav är inriktade mot finanssektorn med en vikt på 62 procent, följt av industribolag med 29 procent. Denna tyngd mot specifika sektorer innebär en betydande avvikelse från index. Fonden har en koncentrerad portfölj med endast 16 innehav. Det ger förvaltarna möjlighet att ha en högre viktning i ett fåtal aktier jämfört med en vanlig UCITS-fond. Volvo, Swedbank och Investor utgör fondens största bett. Förvaltare är Tommi Saukkoriipi.

DNB Teknologi S
Tekniksektorn har länge varit en drivkraft för global tillväxt och förändring. DNB Teknologi S erbjuder exponering mot globala teknikbolag som driver innovation inom områden som digitalisering, artificiell intelligens och molntjänster. Tekniksektorn tenderar att vara volatil, men dess långsiktiga potential att omvandla branscher gör denna fond till en stabil grund i en portfölj med en lång horisont. Anders Tandberg-Johansen,  Erling Kise, Erling Thune och Sverre Bergland förvaltar fonden.

Swedbank Robur Small Cap EM A
Tillväxtmarknader erbjuder spännande möjligheter för investerare som vill ha exponering mot snabbväxande ekonomier. Swedbank Robur Small Cap EM A fokuserar på småbolag i tillväxtmarknader, vilket ger en unik chans att investera i framtidens vinnare innan de blir allmänt kända. Denna fond ger investerare tillgång till marknader som Asien, Afrika och Latinamerika, där potentialen för ekonomisk tillväxt är stor. Jens Barnevik förvaltar fonden med fast hand sedan 2019.

Swedbank Robur Technology
Precis som DNB Teknologi, fokuserar Swedbank Robur Technology på den globala tekniksektorn, men har en bredare bas av teknikdrivna bolag inom olika segment. Genom att investera i både välkända teknikjättar och mindre tillväxtbolag, erbjuder denna fond en bra balans mellan stabilitet och tillväxtpotential. Teknikens framtid är ljus, och en fond som denna kan ge god avkastning över lång tid. Christian Blink är ny förvaltare sedan i inledningen av året.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en svensk favorit bland långsiktiga investerare. Genom att investera i svenska investmentbolag får du exponering mot en grupp erfarna kapitalförvaltare som historiskt sett levererat god avkastning. Investmentbolag som Investor och Industrivärden har visat sig vara stabila över tid och erbjuder en riskspridning genom sina äganden i olika företag och sektorer. Denna fond kan ses som en trygg hörnsten i en långsiktig portfölj. Förvaltare är Erik Brändström  och Jörgen Wärmlöv.

Spiltan Globalfond Investmentbolag
Spiltan Globalfond Investmentbolag är den globala motsvarigheten till Spiltans svenska fond och investerar i investmentbolag över hela världen. Denna fond ger investerare en möjlighet att dra nytta av den expertis och långsiktiga strategi som dessa investmentbolag tillämpar i olika regioner och sektorer. Global diversifiering och en långsiktig strategi gör detta till ett starkt val för den som vill ha global exponering med en stabil bas. Förvaltare är Jörgen Wärmlöv.

BMC Global Select R SEK
BMC Global Select erbjuder en bred och diversifierad global portfölj med fokus på kvalitativa bolag inom olika sektorer. Denna fond investerar i stabila företag med starka balansräkningar och hög tillväxtpotential. Med sin globala inriktning får investerare en bred exponering mot olika marknader, vilket bidrar till riskspridning och skydd mot geografiska risker. Denna fond passar den som söker en stabil global tillväxt över tid. Andreas Brock och Henrik Milton förvaltar fonden med stor framgång sedan 2014. Över tid har förvaltarna bevisat sin utmärkta förmåga att leverera god avkastning till andelsägarna.

Carnegie Listed Private Equity
Private equity har länge varit en tillgångsklass som varit svåråtkomlig för småsparare, men Carnegie Listed Private Equity ändrar på detta. Genom att investera i börsnoterade private equity-bolag ger fonden en exponering mot några av världens mest framgångsrika företag inom denna sektor. Private equity har historiskt sett levererat högre avkastning än traditionella aktier, och denna fond erbjuder en väg in till dessa marknader med ökad likviditet. Fonden förvaltas av Emanuel Furubo  och Tom Berggren.

AMF Aktiefond Nordamerika
Nordamerika, och framför allt USA, har länge varit ledande inom global ekonomisk tillväxt och innovation. AMF Aktiefond Nordamerika erbjuder bred exponering mot amerikanska företag och täcker sektorer som teknik, hälsovård, finans och industri. Med fokus på stora, stabila bolag som är marknadsledare inom sina respektive branscher, är detta en fond som kan ge stabilitet och tillväxt över tid, särskilt på en marknad som ofta sätter takten för resten av världen. Förvaltare är Joakim Lidfeldt och Thomas Nordahl.

Storebrand Global Solutions A
Det här är en fossilfri globalaktiefond med fokus på fyra teman som uppfyller FN:s globala hållbarhetsmål och bidrar till en bättre värld. Fonden investerar i några av världens mest hållbara bolag som levererar tjänster, produkter eller teknik inom alla branscher. Förvaltare är Philip Ripman.

Handelsbanken Hälsovård Tema
Hälsovårdssektorn växer med hjälp av strukturella trender. En allmänt stigande levnadsstandard i världen i kombination med allt äldre befolkning, är något som skapar ett ökat behov av hälsovård. Investeringsmandatet i Handelsbanken Hälsovård Tema är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier. Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de teman man tror på. Fonden förvaltas av Caroline Banér och Christopher Sundman.

Evli Emerging Frontier
Evli Emerging Frontier investerar i tillväxtländerna och på gränsmarknaderna. Fondens geografiska placeringsområde omfattar tillväxtländerna i Asien, Afrika, Centralasien, Mellanöstern och Latinamerika. Fondens förvaltare Ivan Nechunaev och Burton Flynn har levererat en fantastisk avkastning under de senaste tio åren.

Jupiter India Select
För den långsiktige investeraren som vill ta del av den snabbt växande indiska ekonomin rekommenderar vi Jupiter India Select. Jupiter India Select förvaltas av Avinash Vazirani och Colin Craft. Avinash Vazirani är ansvarig förvaltare och har förvaltat fonden sedan fonden lanserades maj 2008. Colin Craft anslöt som med förvaltare i juli 2021.

Fonden använder en all-cap strategi, vilket innebär att dess investeringsmandat är brett och omfattar företag av alla storlekar. Det är värt att notera att fonden har en större andel små- och medelstora företag i sin portfölj jämfört med genomsnittet för liknande fonder i kategorin.

IKC Fastighetsfond A
Fonden har en bra sammansättning av stabila fastighetsbolag. Största innehaven är Helsingborgsbaserade logistikfastighetsbolaget Catena, följt av lager- och industrijätten Sagax, norrlandsfokuserade NP3 och transaktionsinriktade Nyfosa.

IKC Fastighetsfond har förvaltats av Niklas Hultqvist sedan 2019. Förvaltningsavgiften som är på 1 procent är relativt låg jämfört med konkurrerande fonder samtidigt som den presterat likvärdigt eller bättre.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cliens Småbolag A Köp 3 568,90 -
SEB Swedish Value Fund Köp 505,69 -
DNB Teknologi S Köp 173,79 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 166,97 -
Swedbank Robur Technology A Köp 1 283,06 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 810,18 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 293,40 -
BMC Global Select R SEK Köp 384,48 -
Carnegie Listed Private Equity A Köp 780,46 -
AMF Aktiefond Nordamerika Köp 710,82 -
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 491,74 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 484,68 -
Evli Emerging Frontier B Köp 3 501,34 -
Jupiter India Select L USD A Inc Köp 3 933,25 -
IKC Fastighetsfond A Köp 253,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -