BV: Bedrägerivåg gynnar Mysafety

Aktieanalys Med ett börsvärde på dryga 100 Mkr är Mysafety troligen en aktie som hamnar under radarn för större investerare. Vi tar temperaturen på bolaget och synar dagens värdering.

Det massmediala nyhetsflödet de senaste åren med återkommande larmrapporter om telefonbedrägerier och id-kapningar på nätet gör att människor känner sig alltmer maktlösa - trots myndigheters förebyggande åtgärder.

Mysafety Group (fd Empir Group) är verksam inom konsumentskydd och tillhandahåller exempelvis bedrägeriskydds- och näthatsförsäkring, olika typer av sak- och trygghetsförsäkringar för i huvudsak privata hushåll men även för företag (tex bolagsskydd). Fast från årsredovisningen för 2023 kan man se att försäkringsverksamheten bara är en del i ledningens planer, då den övergripande strategin är att bygga en ny företagsgrupp där fokus ligger i att ta vara på den digitala kundresan, från erbjudande till distribution. Med andra ord siktar Mysafety på att bli en form av serieförvärvare i den digitala sektorn.

Förvärvet av Mysafety Group, som genomfördes under hösten ifjol, är en viktig pusselbit i visionerna. Bolaget har en årsomsättning på drygt 300 Mkr och mer än 150 000 kunder. Förvärvet innebar dessutom ett namnbyte från Empir till Mysafety. Sedan man tog över försäkringsverksamheten har man identifierat kostnadsbesparingar som beräknas ge en årlig effekt på 15 Mkr. Förutom denna verksamhetsdel finns även intressebolaget Xavi i koncernen som förväntas stärka försäkringsbenet framöver genom IT-utveckling. Idag har koncernen en minoritetspost om cirka 29 procent i bolaget.

Mysafety är ganska unikt på den nordiska marknaden med att erbjuda bedrägeri- och ID-skyddsförsäkringar. Faktum är att bolaget är en sorts pionjär på området givet att man var först med att lansera ID-skyddet redan år 2008. Sedan dess har man utvecklat kunderbjudandet till att mer brett också täcka behovet av skydd genom en bedrägeriskyddsförsäkring som lanserades år 2021.

Under de senaste åren kan man emellertid notera ökad konkurrens där större försäkringsjättar såsom If Försäkringar och Folksam också säljer försäkringsskydd inom id-kapning och med sina helkundskrav för större premierabatter är risken att vi med tiden kommer att få se en högre grad av priskonkurrens.

Huruvida ovan är orsaken till omsättningsnedgången i det senaste kvartalet för Mysafety-koncernen låter vi vara osagt, men omsättningen minskade trots allt med 1,5 procent till 78,1 Mkr i Q2. För det första halvåret i sin helhet innebär det således ett omsättningstapp på omkring 1,9 procent. Priset på exempelvis bedrägeriskydd ligger på från 119 kr per månad och likt prenumerationer för olika streamingtjänster kan man tänka sig att kunderna väljer bort det extra försäkringsskyddet när vi än så länge lever kvar med historiskt höga räntenivåer. Föga förvånande så backade även rörelseresultatet till -6,4 Mkr (+5,0) i Q2, men här ingår också vissa engångsposter kopplat till koncernförändringar.

Ledningen, med vd Marcus Pettersson i spetsen, ser ändock bättre utsikter för andra halvan i år på basis av bland annat en ny ledning i Xavi och att lönsamheten ska förbättras via kostnadsreduceringarna. I ett större perspektiv ser han här att genomförda och beslutade effektiviseringspaket beräknas ge en årlig resultateffekt på 25–30 Mkr. Och visst är ledningens ambitioner storartade. För räkenskapsåret 2027 har man antagit det finansiella målet om att leverera en årsomsättning på över 500 Mkr och samtidigt uppnå en ebitda-marginal överstigande 20 procent. Det senare uppnåddes under fjolåret men för att tillväxtmålet ska infrias krävs sannolikt att dagens historiskt höga ränteläge sjunker och konjunkturen tar fart för att skapa budgetutrymmen ute hos kunderna.

Balansräkningen vittnar i övrigt om att riskerna är relativt höga. Ifjol låg finansnettot på minus 10 Mkr avseende räntor och för innevarande år uppskattar vi samma siffra till cirka minus 14,5 Mkr. Det kan jämföras med en nettoskuld om dryga 80 Mkr. Det visar att de finansiella kostnaderna är mycket höga och således även risken i bolaget.

Och de finansiella riskerna är viktiga att bära med sig när man ska tolka värderingsläget. Utifrån dagens tillväxt- och resultatförmåga ser vi inte att chanserna är tillräckligt stora för att generera ett positivt rörelseresultat (ebit) före senare delen av prognosperioden 2024–2027. En delförklaring är höga avskrivningsnivåer från den immateriella anläggningstillgången i Mysafetys kundavtal och som löper till 2030.

Tror man att ledningen lyckas nå de finansiella målen per 2027 så faller här p/e-talet till omkring 8x detta år med en förväntad vinst per aktie om cirka 0,85 kr. Men de finansiella kostnaderna motiverar i dagsläget ett högt avkastningskrav och med en nuvärdesberäkning ser vi inte att uppsidespotentialen blir högre än 15–20 procent i skrivande stund. Att det finns uppsida reflekteras också i att omsättningsmultipeln (ev/sales) idag ligger kring 0,7x.

Sammantaget uppskattar vi ledningens visioner och de finansiella målen är inte otänkbara, men riskbelöningen (risk/reward) är förhållandevis rättvis på dagens kursnivåer. Vi avvaktar och ger neutralt råd för stunden.

 

MARCUS EWERSTRAND

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -