Lågutbildade dömer ut ny pensionsålder

Pensionsålder Bara var tredje svensk stöder förslaget om höjd och glidande pensionsålder. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på Avanzas uppdrag. Mest skeptiska är medelålders kvinnor med låg utbildning.

I denna grupp är upp till 65 procent direkt avvisande till att jobba längre, enligt undersökningen som genomfördes  10-12 april.

"Orsaken är främst att arbetsmarknaden i dag inte är redo. Den bjuder inte  in till fler arbetsår", skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg på sin blogg.

I dagens arbetsmarknad upplever sig dessa grupper som lottlösa, vilket gör dem skeptiska till förslag om höjd pensionsålder.

Men unga personer som är tänkta att få en mer rättvis pension genom det nya systemet tycks inte heller uppskatta förslaget, skriver Claes Hemberg vidare. Bara var tredje ungdom är positiv.

Mest uppskattat är förslaget bland dem som i dag är äldre och som alltså påverkas minst. Bland dessa äldre är nästan varannan positiv till glidande pensionsålder.

Mellan män och kvinnor märks också stora skillnader i attiyden till höjd pensionsålder. Bland männen är 4 av 10 positiva, medan bland kvinnor är färre 3 av 10 positiva.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -