Unga beredda ta eget ansvar för pensionen

Pension Pensionen är för unga människor långt borta. Trots det är medvetenheten om den egna individens ansvar vad gäller den framtida pensionen hög, visar en ny undersökning.

Om ett par veckor får 150 000 premiepensionssparare sina orange kuvert för första gången. Enligt en undersökning från AMF där ungdomar mellan 15-24 år har svarat på frågor om framtiden och pensionssparare, uppger 41 procent att de anser att ansvaret ligger på dem själva vad gäller pensionen.

Insikten om detta är större hos de äldre ungdomarna, 23-24 år, där över hälften menar att de har ett eget ansvar. Det är endast 13 procent av de tillfrågade i undersökningen som uppger att ansvaret ligger hos staten.

"Vi ser en generation där många är medvetna om att de har ett individuellt ansvar. För dagens ungdomar är det mycket mer naturligt att man ständigt måste göra egna val och därmed har ett eget ansvar för de konsekvenser som valen innebär", säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

6 av 10 personer i undersökningen uppger att de har ett eget sparande. 66 procent uppger att det främsta målet med sparandet är att ha en buffert för oförutsedda utgifter och 13 procent säger att ett av målen är pensionssparande.

Undersökningen visar också att många vill ha undervisning i privatekonomi på skolschemat. Nästan alla, 94 procent, tycker att ämnet ska ingå i skolundervisningen. Och eleverna får som de vill. Enligt den nya gymnasieskolan, en ny förordning som träder i kraft i höst, ska privatekonomi nu bli obligatoriskt inom de samhällsekonomiska ämnen som alla läser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -