Brutto- och nettolöneavdrag: Varför skillnaden är viktig

Pension En förmånsbil kan sänka din pension väsentligt. Placera förklarar varför du ska tänka till innan du tackar ja till bruttolöneavdraget.

Ofta talas det om flyttar, avgifter och löneväxling när det kommer till tjänstepension. Men förutom att anpassa din risk och försöka få ned avgifterna kan det finnas andra saker du kan göra för att påverka din tjänstepension.

Att tacka ja till en tjänstebil, eller förmånsbil som det egentligen heter, kan vara lockande. Men när du gör ditt val gäller det att inte bara räkna på vad bruttolöneavdraget och förmånsbeskattningen kommer att kosta dig, utan också på hur mycket mindre din tjänstepension blir.

Exempel: Anders, 50 år, har haft förmånsbil i tolv år

Anders tjänar 59 000 kronor i månaden. Av de pengar han tjänar som överstiger 46 438 kronor (7,5 inkomstbasbelopp per år) per månad sätts 30 procent av i tjänstepension, alltså en tjänstepension enligt ett vanligt kollektivavtal.

Anders har haft förmånsbil de senaste tolv åren. Den har kostat honom 4 000 kronor i avdrag på lönen före skatt. I och med att han har förmånsbil går han alltså miste om 30 procent på 4 000 kronor varje månad, det vill säga 1 200 kronor till sin tjänstepension.

Efter dessa tolv år uppgår summan av icke inbetalda premier till tjänstepensionen till 173 000 kronor. Med en ränta på 5 procent blir det en minskad pension på nära 350 000 kronor vid 65 års ålder efter avdrag för avkastningsskatt och avgifter. Förlusten blir förstås avsevärt högre ifall han fortsätter att behålla sin förmånsbil fram till pension.

Tjänstepensionen som Anders går miste om hade dessutom varit ännu större om dessa tolv år hade varit tidigt i hans karriär, och inte i slutet. Hade Anders haft förmånsbil mellan 30 och 42 års ålder hade han minskat sin tjänstepension med över en halv miljon kronor.

Källa: PTK

Inte bara förmånsbilen som är pensionsfälla

Det är förstås inte bara förmånsbilen som sänker din framtida pension, även om det är den kanske vanligaste förmånen. Alla typer av avdrag som görs före skatt, bruttolöneavdrag, kommer att minska din pension. Det kan handla om städhjälp, barnpassning och andra förmåner som arbetsgivaren kanske erbjuder. Sedan 2018 kan arbetsgivaren inte erbjuda sjukvård som bruttolöneavdrag.

”Så fort arbetsgivaren säger ordet bruttolöneavdrag ska man tänka på hur det påverkar pensionen”, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

Dan Wallberg

Det betyder inte automatiskt att dessa förmåner är oekonomiska eller dåliga, men när man räknar på inkomst och skatt ska man också ha med den minskade pensionen i beräkningen för att få den korrekta bilden av vad det faktiskt kostar.

”Framför allt yngre personer bör tänka på detta eftersom att ränta-på-ränta-effekten blir så kraftig,” säger Dan Wallberg.

Vill man ha förmånsbil tycker Dan Wallberg att man ska ta en diskussion med arbetsgivaren och kräva att premier till tjänstepensionen beräknas på lönen före bruttolöneavdraget, eftersom det på så sätt inte påverkar pensionen.

”Det är annars missade pensionsinbetalningar man aldrig får igen,” säger Dan Wallberg.

”Det blir vanligare att arbetsgivaren erbjuder förmånsbil med nettolöneavdrag. Just för att inte minska pensionen.”

Ju yngre du är – desto mer kostar bruttolöneavdragen

Att du som har många år kvar till pension har mer att förlora på att hålla nere dina bruttolöneavdrageror inte bara på att du har tiden på din sida i och med ränta-på-ränta-effekten.

Det beror också på att du som är född före ett visst år (det varierar mellan avtal, men före 1979 är en vanlig skiljelinje) i stället för en premiebestämd tjänstepension har en förmånsbestämd tjänstepension. Du som är äldre kan ha en tjänstepension som delvis består av del som garanterar dig en viss procent av din slutlön.

Yngre har däremot alltid en tjänstepension som är 100 procent premiebestämd, det vill säga en viss procent av lönen. Det gör att de födda på 80-talet och senare är mer beroende av längden på tiden du sparar, avkastningen och förstås hur stora premier din arbetsgivare betalar in.

”Ju yngre man är desto värdefullare blir även mindre belopp i pensionsbortfall,” säger Dan Wallberg.

Se upp om du inte har hög lön

Du som tjänar under 50 000 kronor i månaden (8,07 inkomstbasbelopp 2023) ska alltså generellt sett varken löneväxla eller tacka ja till några förmåner som gör att din bruttolön sänks. Det gör att såväl din allmänna pension som andra försäkringar blir lägre.

Under en lön på 51 158 kronor betalar du inte ens statlig skatt och tjänar du mindre än 43 750 kronor per månad (10 prisbasbelopp per år) sänker du din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

En bra tumregel är att du bör ha minst 50 000 kronor i lön efter bruttolöneavdragen.

Personalvårdsförmåner – inte samma sak som bruttolöneavdrag

Men hur är det med andra vanliga förmåner, såsom friskvårdsbidrag exempelvis, sänker de också tjänstepensionen? Det enkla svaret är nej, det gör de inte. De är skattefria och därmed inte utbytbara mot lön.

Saker att fråga sig innan man tackar ja till bruttolöneavdrag

Tjänar jag över brytpunkten för statlig inkomstskatt, eller ännu viktigare, över gränsen för intjäning till allmän pension? Gör du inte det ska du inte göra bruttolöneavdrag alls. Tänk på att brytpunkten ändras i takt med inflationen, som ju för tillfället är väldigt hög. Här kan du läsa mer om det. 

Sedan den här texten publicerades har regeringen föreslagit att uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska pausas 2024.

Behöver jag produkten/tjänsten? Är det en något man ändå köper/skulle köpa för sina skattade pengar är det ju en fingervisning att det kan vara värt det. För den sakens skull ska man ändå räkna på det för att göra sig medveten om hela kostnaden.

Hur mycket kostar produkten/tjänsten mig jämfört med att köpa det själv (eller tillsammans med min partner)? Med andra ord ska du räkna ut hur mycket mindre du får i nettolön varje månad och jämföra vad det skulle kosta ifall du skulle betala själv för skattade pengar plus den minskade pensionsinbetalningen.

Finns det några andra skatteavdrag som gör att det inte är värt att göra bruttolöneavdrag? Din arbetsgivare kan inte göra rutavdrag till exempel.

Exempel: Billie är 37 år och blir erbjuden hemstädning av sin arbetsgivare, något hon redan har i dagsläget, men betalar själv. Hon funderar på ifall hon ska tacka ja.

Betala själv: 3 000 kr/månad efter rutavdrag.

Om arbetsgivaren betalar: då blir det inget rutavdrag på 50 procent. Den betalar alltså 6 000 kronor som dras av Billies lön. Det skulle hon betala 50 procent skatt på. Hon får alltså 3 000 kronor mindre i fickan varje månad, vilket motsvarar vad hushållet betalade för städningen innan.

Utöver det får Billie 1 800 kronor mindre i pensionsavsättningar per månad (21 600 kr per år).

Billie sänker sin pension, men betalar ändå lika mycket för städningen. Ett års städning sänker pensionen med 93 000 kronor mindre i pension givet att hon har 30 år kvar att arbeta. Om Billie slår i taket för rutavdraget skulle det förstås kunna löna sig för henne att anta arbetsgivarens erbjudande om städning som bruttolöneavdrag.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration .

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -