Den 19 maj börjar handeln i Matilda Karlsson och Helen Groths nya fond – Gaia Microcap.
Nu kan de berätta mer detaljerat om planerna.
"Det är kul att få sätta sin egen prägel på en produkt, men samtidigt är det såklart lite nervöst och vi hoppas ju att andra ser den potential vi gör", säger Helen Groth.
Ser inte många micro cap-fonder
Som namnet avslöjar ska fonden bestå av nordiska micro cap-bolag, vars marknadsvärde utgör mindre än 0,1% av börsen det är noterat på. Alltså ett börsvärde på upp mot 10 mdr kr.
"Vi ser en hel del small cap-fonder på marknaden, men inte många micro cap-fonder. Där finns ett hålrum och en efterfrågan", säger Helen Groth.
Det var bara några månader sedan hon sade upp sig som teknikförvaltare på Lannebo, i samma veva som kompanjonen Matilda Karlsson slutade som aktiemäklare på Pareto Securities.
De beskriver det som naturligt att nu starta en fond tillsammans.
"Portföljen kommer att vara diversifierad och i regel kommer ett innehav inte väga mer än 5% av den totala portföljen", förklarar Helen Groth.
Hur skulle ni beskriva er investeringsfilosofi?
"Förenklat kan man säga att fonden investerar i lönsamma kvalitetsbolag som är marknadsledande inom sin nisch. Vi identifierar bolag som vi bedömer kan skapa värde över tid, och de ska också ha en förtroendeingivande ledning", svarar Matilda Karlsson.
"Vi vill hitta bolag som har goda möjligheter att kunna förvalta det som är bra och göra det ännu bättre över tid. Frågan vi alltid har i bakhuvudet är: Kan bolaget gå från bra till bäst?"
Vilka fonder ser ni som konkurrenter?
"Inga fonder är direkta konkurrenter. Vi tror att det finns plats för en till aktivt förvaltad fond som fokuserar på börsens minsta bolag", säger Matilda Karlsson.
Har ni hittat några institutionella investerare?
"Nej, vi har främst vänt oss till privatpersoner och family offices i detta skede", säger Helen Groth.
Ser potential i 150 bolag
Duon har identifierat cirka 150 bolag inom den genre de ska investera i. Kraven är att bolagen ska vara lönsamma, ha stabila balansräkningar och inte för hög skuldsättning.
"Av dem kommer vi att låta fonden bestå av runt 35 bolag", säger Helen Groth.
Vad är för hög skuldsättning i er mening?
"Alla parametrar måste sättas i perspektiv, men som en tumregel har vi satt ett tak på tre gånger EV dividerat med Ebitda."
Ordet gaia är grekiska för “jord”, eller “jordens gudinna” i den grekiska mytologin. Något som kan indikera ett hållbarhetsfokus – men så är inte fallet.
"Nej, vi valde namnet eftersom vi tycker det är ett fint namn med pondus", berättar Helen Groth.
Startar börspodd
Det är inte bara en ny fond som lanseras. Med den kommer också en podd.
"Vi vill vara transparenta och förklara för våra andelsägare varför vi agerar som vi gör. En podd är ett bra format att göra det i. Vi vill kunna berätta hur vi tänker och skapa ett engagemang", säger Helen Groth.
Det är inte helt nytt för duons ena halva Matilda Karlsson. Mellan 2018 och 2020 var hon programledare på EFN, bland annat för programmen Börslunch och Makromorgon.
Planen är att podden ibland ska fokusera på den egna fonden, medan den andra gånger ska gästas av börsprofiler som VD:ar och andra förvaltare.