Pensioner sänks 4,4 procent

Pension  Bromsen slår till för första gången i det svenska pensionssystemet. De allmänna pensionerna kommer att sjunka med 4,4 procent. "Det här är en väldigt dramatisk utveckling", säger Annika Sundén, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan redovisade ett underskott i pensionssystemet på 243 miljarder kronor för 2008.

"Det här beror dels på att det är en svag inkomstutveckling och dels på balanseringseffekten som uppkommer till följd av att systemet i skulder överstiger tillgångarna", säger Annika Sundén.

Balanstalet, det tal som visar förhållandet mellan pensionssystemets tillgångar och skulder, sjönk för första gången under 1.

Tillgångarna består av avgiftstillgången, som är värdet av avgiftsinbetalningarna via de sociala avgifterna och värdet på buffertfonderna, det vill säga AP-fonderna. Skulderna består av pensionsskulden som är skulden till alla de som tjänat in pensionen plus skulden till de pensionärer som idag har sin pension under utbetalning. Och för att systemet ska vara finansiellt stabilt måste tillgångarna vara minst lika stora som skulderna.

"När skulderna överstiger tillgångarna aktiveras balanseringen och det är det som har inträffat i år", säger Annika Sundén.

Den sammantagna effekten beräknas bli en minskning med 4,4 procent. Det innebär att den som har en inkomstpension på 12.000 kronor i månaden, får räkna med cirka 525 kronor mindre per månad från och med den första januari 2010.

Den huvudsakliga förklaringen till att underskottet har blivit så kraftigt, är enligt Försäkringskassan, att AP-fonderna har förlorat 191 miljarder kronor på grund av fjolårets börsras. 

Det är första gången ni visar underskott, kan inte tidigare överskott kompensera årets underskott?

"Vi hade ett ingående underskott på 18 miljarder och AP-fonderna förlorade ju 191 miljarder, så det var långt ifrån tillräckligt", säger Annika Sundén och fortsätter:

"Det här är en väldigt dramatisk utveckling, en extraordinär händelse och något väldigt ovanligt att de förlorar så mycket pengar."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -