Export och råvaror i placeraportföljen

Placeraportföljen Världen står och väger mellan uppsving i tillväxtländerna och svaga statsfinanser i Piigs-länderna. Vi tror på det första och ökar innehaven i svenska exportbolag och exponeringen mot råvaror i placera.nu:s fondportfölj.

Placeraportföljen lanserades för två år sedan. Den placerar globalt och målet är att den ska ge högre avkastning än världsindex. Sedan starten den första januari 2009 har den stigit med 42 procent. Motsvarande siffra för MSCI Världsindex ligger på 25 procent.

Hittills i år har vi varit relativt försiktiga och haft en stor kassa. Före dagens omplaceringar utgjorde kassan drygt 300 000 kronor, eller 22 procent av portföljen. Anledningen till det är att vi har varit oroliga för finansmarknadernas återhämtning under året. Utvecklingen har varit slagig med både stora uppgångar och fall.

Trots portföljens höga likviditetsandel har den hängt med bra och stigit i nivå med index, men till en betydligt lägre risk.

Nu ökar vi risken i portföljen, men det är fortfarande högst osäkert på marknaderna. Dels har vi den ekonomiska problematiken i Europa där vissa länder har, eller väntas få, stora problem med sina statsfinanser. Det är framför allt Piigs-länderna, Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien, som spökar.

Men samtidigt ser vi att den ekonomiska utvecklingen i både Sverige och Tyskland går starkt. Marknaden förväntar sig lättnader från den europeiska centralbanken i form av ytterligare stora obligationsköp. Den svaga euron bidrar också till ökad konkurrenskraft för den europeiska exportindustrin.

Samtidigt har vi tillväxtländerna som fortsätter att växa och har bra statsfinanser. Kina, det största landet, har dragit i bromsen vid ett flertal tillfällen det senaste året. Men tillväxten fortsätter, vissa hävdar att Kina närmar sig ett större bakslag, andra anser att det är ett styrketecken att ekonomin måste bromsas och att de kinesiska ledarna vet vad de gör.

Även från USA kommer blandade siffror. Men undertonen har varit positiv med färre arbetssökande och förbättrade hussiffror och konsumentförtroende. Risken för att ekonomin går in i en ny lågkonjunktur, en så kallad double-dip, avskrivs nu av allt fler ekonomer. Trots stor osäkerhet tror vi att det positiva väger tyngre än de negativa, även om börserna fortsätter att vara slagiga. Därför ökar vi exponeringen mot aktier i placeraportföljen.

Vi ökar i Lannebo Småbolag som under många år har visat att de är bra på att förvalta pengar. En ny investering för portföljen är Swedbank Robur Exportfond som investerar i svenska exportbolag, varav flera har en omfattande export till tillväxtländerna.

Efterfrågan på råvaror bedöms som fortsatt stor så vi investerar i två fonder med den inriktningen. Den ena är en ren råvarufond, JPM Global Natural Resources. Den andra är en Gustavia Davegårdh Kazakstan som är ett land med väldigt stora råvarutillgångar. Efter omplaceringarna utgör likvida medel 10 procent av portföljen.

Klicka här för att gå till fondportföljen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -