Vi höjer profilen och tackar adjö till Kappahl

Placera nu-portföljen Efter en höst utan stora förändringar, och med rätt god utveckling, gör vi nu en del omstuvningar i Placera Nu:s långsiktiga aktieportfölj. In tar vi klädbolaget New Wave och ut åker Kappahl, där vi tar hem en vinst på 75 procent. Vi skiftar också om en smula från Nordea till Handelsbanken.



Sedan starten i mitten av september har Placera Nu:s långsiktiga aktieportfölj haft en hygglig utveckling. För att spegla att risken ska vara låg jämför vi med ett egenkonstruerat index bestående av hälften indexfonden Avanza Zero och andra hälften i en kort räntefond. Det jämförelseindexet har sedan den 13 september ökat i värde med 8 procent. Placera Nu:s aktieportfölj har samtidigt stigit 12 procent. På drygt fyra månader har vi alltså fått cirka 4 procentenheter i överavkastning.

Det är vi rätt nöjda med men mindre nöjda är vi med aktivitetsnivån. Den kunde faktiskt varit lite högre. Nåväl, nu gör vi i varje fall ett par omdisponeringar.

* De små skvättarna avknoppade Securitas Direct och Securitas Systems säljer vi, med god avkastning. Bolagen är båda spännande och kan kanske ha mer att ge, men posterna är för små för att ha betydelse och vi vill koncentrera oss på bolag där vi har en starkare uppfattning om att potentialen är värd risken.

* Lite av vinsten i Nordea tar vi hem och köper istället konkurrenten Handelsbanken för det och liter mer därtill. Handelsbanken har inte alls hängt med upp i bankrallyt och värderingen är i lägsta laget. För att det ska vara "rätt" så krävs mycket mer dåliga nyheter från Handelsbanken. Vi tror inte på det, även om Handelsbanken inte längre är branschens stjärna, som banken alltid annars varit.

* Efter en fabulös kursuppgång på 75 procent för den till synes lite tråkiga klädfirman Kappahl tackar vi för oss och tar hem vinsten. Det är lite vemodigt eftersom mycket pekar på att bolaget står inför starka tider. Marginalen stiger samtidigt som huvudägarna har investerat ytterligare 200 Mkr i Kappahl. En mycket stark signal om självförtroendet. Men 75 procent upp på fyra månader är mycket för en aktie och vi tror oss ha hittat en ännu bättre klädaktie. Därför säljer vi Kappahl.

* Istället köper vi profilklädesbolaget New Wave. Aktien har haft det motigt och somliga tvivlar på om den forna tillväxtstjärnan kommer hitta tillbaka till stilen man hade när vinsten per aktie ökade med 30-40 procent år efter år. Vi är dock optimistiska, se separat analys som publiceras senare denna vecka.

Vi har övervägt att lätta lite på innehavet i Husqvarna och kanske köpa lite mer Securitas, men det spar vi till en annan gång.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -