Vad är tanken med Placera Nu-portföljen?

Fråga redaktionen Vad ska Portföljen vara för sorts Portfölj? Aktiv kapitalplacering, långsiktigt pensionssparande eller annat? Varför 40 procent i en penningmarknadsfond? Varför har ni valt så stort belopp som 1 miljon att investera?       / Kund hos Avanza


REDAKTIONEN SVARAR: För basfakta om Placera Nu-portföljen, se faktarutan. Vad gäller inriktningen så speglar den vår egen huvudsakliga aktiefilosofi, eller åtminstone så som vi rekommenderar vanliga sparare att se på aktieägande. Långsiktigt och i stabila bolag med överskådlig risk.

För den som trots allt känner sig duktig nog att ge sig på mer kortsiktiga spekulationer har vi Heta Listan som ett alternativ. Heta Listan är en direkt fortsättning på den gamla Avanzalistan.

Orsaken till den stora andelen likviditet och räntebärande i Placera Nu-portföljen är att det är så jag själv skulle lägga upp en aktieportfölj i de flesta situationer. Skälet är helt enkelt att korta räntepapper är det enklaste och bästa sättet att ha en totalt sett låg risk.

Skulle börsen falla dramatiskt så har man också massvis med "torrt krut" att tillgå för att köpa på botten och skulle börsen stiga kraftigt så är man nog ganska nöjd ändå. Den högt aktade investerarlegenden Benjamin Graham förespråkade exempelvis en 50/50-fördelning aktier/räntepapper för de flesta typer av investerare. Om man en eller ett par gånger per år justerar sin portfölj efter den principen så kommer man med automatik att vara en nettoköpare när börsen har fallit och en nettosäljare när den har stigit. Kort sagt, man köper billigt och säljer dyrt.

Nackdelen är givetvis att man i goda tider får lägre avkastning än om man varit fullinvesterad. Därav den höga andelen räntebärande i Placera Nu-portföljen. Sedan är det givetvis upp till var och en om man själv vill ha en högre risk.

Varför har vi valt just 1 miljon kronor som startvärde för portföljen? Något måste man välja och det är enklast att överslagsmässigt räkna avkastning om basen är en multipel på 100. Med det i åtanke stod valet mellan 1 miljon och 100 000 kronor. Att vi valde det större beloppet beror på att det mindre beloppet för de allra flesta nog egentligen lämpar sig bättre för fondsparande. Givetvis under förutsättning att vi talar om en person som bryr sig om transaktionskostnader, riskspridning och inte har aktier som en hobby.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -