Ingves: Låna inte för mycket

Avanzadagen  Det värsta är inte över. Det var chefsekonomen Jörgen Appelgrens budskap på Avanzadagen. Riksbankschefen Stefan Ingves uppmanade samtidigt svenskarna att vara beredda på högre räntor. "Det är viktigt att folk inte lånar för mycket, efter 2011 så kommer räntan att stiga ganska kraftigt", sade han.

Jörgen Appelgren, Nordeas förre chefekonom, ser inga signaler på att den värsta nedgången i världsekonomin skulle vara över.

"Jag läser i tidningarna ibland att det värsta är över, det håller jag inte alls med om", inledde han sitt framförande på Avanzadagen med.

För att beskriva sin bild av den rådande situationen gör han en liknelse vid ett fallskärmshopp.

"Först åker man upp och lämnar jorden under sig, sedan kastar man sig ut, det går oerhört fort, sedan drar man i tåten så att fallskärmen kommer ut och när man då hänger där i fallskärmen så känns det som att man hänger still i luften", sade han och menade att det är precis där han anser att världsekonomin befinner sig just nu.

"Det värsta fallet är bakom oss men vi har långt kvar till jordytan och det kommer att ta tid", sade Jörgen Appelgren och nämnde bland annat arbetslösheten som hittills bara har bara gått upp några procent mot den höga procentandel som vi har framför oss.

När det gäller sysselsättningen tror han att det tar minst två år innan det vänder upp. Tillväxten räknar han med vänder upp nästa år, om än i en långsam takt.

Att Riksbanken sänkte styrräntan till 0,5 procent, i stället för 0,25 som många väntat sig, anser han inte har någon betydelse. Hans rekommendation nu till Riksbanken, för att fortsätta stimulera ekonomin, är att den börjar köpa statsobligationer eller bostadsobligationer för att hålla nere de längre räntorna.

Och självaste facit Stefan Ingves, som var nästa talare, var inne på samma linje.

"Att börja köpa statspapper är ett alternativ och se om det fungerar", sade han.

Stefan Ingves vidhöll att även om räntevapnet är förbrukat har Riksbanken definitivt muskler kvar.

"Ett sätt att beskriva ränta är att ränta är priset på pengar, om priset är väldigt lågt då kommer man inte så värst mycket längre på den kanten, då får man ägna sig åt kvantiteten i stället och börja låna ut pengar."

Men någon ljusning, som hans tal tidigare på onsdagen gett rubriker om, ville Stefan Ingves inte prata om än.

"Vår syn är att 2009 blir ett dåligt år, 2010 hamnar vi på ett svagt plus. Det vi ser är något alldeles unikt eftersom vi har en negativ tillväxt i hela världsekonomin", sade han.

Ekonomin ska, enligt honom, börja normaliseras först 2011. Den låga räntan som nu råder vill han samtidigt att svenskarna ska hantera med försiktighet.

"Det är viktigt att folk inte sätter sig i den situationen att man lånar för mycket. I vår senaste analys om räntebanan så tror vi att efter 2011 så kommer räntan att stiga ganska kraftigt", sade han och fortsatte:

"I de flesta fall bor man längre en två år, det här är ett sätt från vår sida att säga att tänk på att det finns ett normaltillstånd och det betyder betydligt högre räntor än de vi har idag."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -