Uppgången delar experterna

Avanzadagen  "Det blir en explosionsartad börsuppgång som kommer att överraska alla - nej, det har varit för våldsamma uppgångar och det blir en paus." Åsikterna gick isär i börspanelen på Avanzadagen. Men skepsis till banksektorn och att Swedbank är en lottsedel var en åsikt alla verkade dela.

Frågan som många vill ha svar på just nu är om börståget kommer att fortsätta i maj. Men börspanelen hade, inte helt oväntat, svårt att enas i den frågan.

Fondförvaltaren Björn Davegårdh och finansanalytikern Peter Malmqvist spår en fortsatt uppgång i maj.

Simon Blecher, fondförvaltare av HQ Banks Sverigefond, tror tvärtom, att tåget har gått för långt den här gången.

"Jag lutar åt att det kanske ändå blir en negativ månad trots allt. Det har gått lite för häftigt när bolag som har gjort nyemission har gått upp 100 procent. Det är våldsamma uppgångar, det närmar sig hysteri", säger han men poängterar samtidigt att 1999 års börsuppgång drevs av långvarig hysteri.  

"Jag tror att börsen står högre om ett år, men jag tycker att man ska ha respekt för att nu har det gått fort nu."

Lars Frick, chefredaktör på Börsveckan, tror att det är dags för en paus i börsrallyt.

"För en månad sedan var vi positiva till börsen, men i dag 23 procent senare är det svårt att tro att det ska stå sig, så jag skulle säga att det går ned i maj", säger han.

Oavsett om det blir en kortsiktig rekyl tror Peter Malmqvist på en snabb börsuppgång. Redan inom 18-24 månader tror han att vi är tillbaka på börsens toppnivå igen som den stod på i juli 2007. Det innebär en uppgång på 70 procent från dagens nivåer.

"Det tog 18-24 månader att komma ner dit ner, väldigt mycket av prognoserna i dag bygger på att det tar tid innan det kommer igång igen. Min bild är mer som att man släpper en studsboll i marken. En explosionsartad uppgång som kommer att överraska alla", säger han.

Simon Blecher håller med om att vi kommer att bli överraskade. Men först om 5-6 år spår han att vi är tillbaka på den förra toppnoteringen. Och Lars Frick, tror på minst tre år innan vi är tillbaka på de nivåerna.

Banksektorn, med framför allt Swedbank, har efter kraftiga kursfall i slutet av 2008, rusat på börsen i år. Men börspanelen är skeptisk till sektorn. Och framför allt till Swedbank.

"Swedbank är den mest riskfyllda. Summerar man alla högrisklån i banken blir det ungefär 250 miljarder kronor. Mot det här gör man en reservering på blygsamma 1 procent i första kvartalet. Jag tror att det värsta ligger framför bankerna, kreditförluster är en sencyklisk effekt", säger Lars Frick och fortsätter:

"Om bankerna klarar sig är de otroligt billiga, men det är ett väldigt stort om."

Simon Blecher är på samma linje och enligt hans mening är Swedbank en lottsedel.

"Aktien står i dag i drygt 50 kronor, om tre år står den i 0 eller 150 kronor, jag tror inte att Swedbank kommer att gå upp 15 procent på två år som en normal aktie. Vill man ha en lottsedel ska man köpa den, men jag vill inte utsätta mig för den risken."

Peter Malmqvist har inte en riktigt lika pessimistisk syn på banken.

"Swedbank hade väldigt stora kreditförluster, 60 procent av dem är för sådant som de ännu inte ser men som borde dyka upp, så de har verkligen tagit i när de redovisar 6-7 miljarder i kreditförluster."

Men på den punkten har Lars Frick en helt annan tolkning.  

"Jag tycker inte att de har tagit i. Om Swedbank verkligen skulle ta i då har de inga pengar kvar. Det är på den nivån. De chansar på att det här räcker", säger han.

När panelen ombeds presentera sina tre favoritaktier väljer Björn Davegårdh läkemedelsjätten Astra Zeneca. Och även verkstadsbolaget Sandvik som han anser har en helt "sanslös" värdering.

"Det är världens starkaste bolag inom sitt område och nästan oavsett vad man ska tillverka i framtiden så behöver man Sandviks produkter".

En aktie som han ser mer spekulativt på, som han tror har möjlighet att dubbla i värde på kort sikt, är Nordic Mines, som är ett gruvföretag som äger en guldgruva i Finland.

"Bolaget håller nu på att göra en miljöprövning, om finnarna inte protesterar kommer bolaget att få tillstånd att börja gräva. Och det är mycket guld i gruvan. Så när de väl fått tillstånd kan de tjäna ihop hela börsvärdet på mindre än två år och då kommer aktien att dubbla på en gång", säger Björn Davegårdh.

Peter Malmqvist framhåller Ericsson och det valet bygger han på att investerarna har underskattat effekten av den svenska kronan, något han sade till placera.nu redan tidigare på onsdagen. Läs mer här.

Byggbolaget JM är hans andra kandidat, med motiveringen att han tror att bostadssektorn ska återhämta sig snabbt.

Även Avanza Bank ser han som en intressant aktie i finanssektorn.

"Jag tror att Avanza kommer att tjäna bra mycket mer än vad Nicklas Storåkers trodde i början av det här året, om den här börsuppgången fortsätter, och det tror jag att den gör", säger han.

Simon Blecher fortsätter på den försiktiga linjen.

"Ett litet bolag som jag tycker ser väldigt bra ut är Duni. Det är väldigt stabilt, det är servetter och engångsmaterial."

En annan aktie som han gillar är TeliaSonera.

"De tjänar bra med pengar, de har bra kassaflöde, det är stabilt och de delar ut. De har dessutom en potential i Ryssland som är lite bortglömd", säger han.

Hans tredje favorit, som han tror kan bli riktigt bra, är Skanska, med motiveringen att det är världens största byggbolag som framför allt bygger infrastruktur, vilket hela världen, främst USA, just nu satsar på.

Lars Frick är tveksam till verkstad efter den senaste tidens uppgång. Han tror mer på mer defensiva aktier inom telekom och hälsovård.

Inom hälsovård är hans favorit Biogaia.

"Det är ett jättebra bolag som tjänar bra med pengar, bra balansräkning och stor kassa. Och det här bolaget växer men ungefär 40 procent och handlas ändå till p/e 14."

Bland teleoperatörer väljer han Tele2 och ska han vara mer spekulativ blir valet laserritarföretaget Micronic.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -