Jacob Wallenberg blåser inte faran över

Avanzadagen  Vi har bara sett början på den ekonomiska nedgången. Det sade Investors ordförande Jacob Wallenberg på Avanzadagen som hölls på onsdagen i Globens Annex i Stockholm. "Sverige riskerar att få lida alldeles extra", sade han i sitt framförande.

Trots den senaste tidens börsuppgång och de relativt ljusare siffror som kommit från USA, valde Jacob Wallenberg att slå an en dyster ton.

När börsnedgången som inleddes redan 2007 under fjolåret slog igenom i den reala ekonomin kom den totala inbromsningen. Och den är långt ifrån över, hävdar han.

"Min bedömning är att vi har ett allvarligt läge hos företagen i världen nu."

Och han framhöll att Sverige är hårt drabbat i form av fallande orderingångar och lägre vinster hos företagen och med många människor som drabbas av varsel som följd.  

"Tyvärr tror jag bara att vi sett början på den här nedgången, vi har bara sett början på de realekonomiska effekterna. Mitt budskap är: Det här kommer att ta tid", sade Jacob Wallenberg.

"Sverige som är väldigt exportberoende riskerar att få lida alldeles extra under de här omständigheterna."

Men han målade inte bara sin bild av dagens läge med kolsvarta färger.

"Det finns också möjligheter. Framför allt för företagen, vi har möjlighet att satsa på forskning och utveckling, att satsa på marknadsföring. Det är i det här läget man kan ta marknadsandelar och ta steg framåt och slå konkurrenterna", sade han.

Jacob Wallenberg anser att Sverige står inför stora utmaningar och det är helt avgörande att vi nu satsar och positionerar oss för en konkurrensutsatt framtid i en allt mer globaliserad värld.

"Jag trodde att kinesiska företag sakta skulle ge sig ut i världen lite nyfiket. Inte alls. Nu finns en mängd olika kinesiska företag och de går ut internationellt och de kommer att köra över oss om inte vi vaknar och ser till att vara lika konkurrenskraftiga som dem."

Samtidigt som han tror att det finns fantastiska möjligheter att göra bra affärer, fortsätter hans eget bolag Investor med att vara försiktigt vad gäller nya förvärv.

Jacob Wallenberg framhöll också att frågor om skatter är viktiga att lägga på bordet för ett bra företagarklimat i Sverige.

"Det handlar mycket om skatter. Det har funnits hot om att förmögenhetsskatten ska återinföras om ett visst parti kommer tillbaka till makten", sade han och fortsatte:

"Inför man något sådant så kommer det också att inträffa konsekvenser någon annanstans i systemet."

Och trots vårens upprörda röster kring bonusfrågan står Jacob Wallenberg fast vid sin åsikt.

Han anser att kan man bara ha ett system som man på ett tydligt sätt kan presentera för en bredare krets, så ska det kunna användas.  

"Det viktiga här är att självklart ska vi kunna använda sådana här system, självklart om det gagnar företagets utveckling, det vore tråkigt om vi inte tog till vara på alla de verktyg som finns."

Ett av Investors kärninnehav är SEB, därför fick han frågan från publiken vad han tror om banksektorn framöver. 

"Många tror att vi kommer att få se många banker som går ihop, men jag är inte så säker på att vi kommer att få se det. Men bankerna kommer att ha mindre balansräkningar, de kommer låna ut mindre kapital vilket kommer att påverka alla företagare", svarade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -