Det märks ofta på lönekontot att barnen börjar bli vuxna. Även om man som förälder fortfarande hjälper sina barn ekonomiskt, finns det ofta en slant över. Många 60-talister passar då på att köpa båt eller sommarstuga. Det kan vara ett bra beslut, men se till att först skaffa dig kontroll över din ekonomi, så räcker dina pengar ännu längre.
Här är tio råd på vägen:
1. Avsätt tid för att göra och följa upp en ekonomisk plan. Se din och familjens privatekonomi som ett arbetsområde som du har ansvar för att utveckla. Gör gärna en resultat- och balansräkning samt skriv en utvecklingsplan.
2. Låt pengarna jobba för dig. Väldigt få personer blir rika bara på att jobba, oavsett om de är höga chefer eller tennisstjärnor. Det som avgör är hur väl de lyckas placera pengarna. Skaffa kunskap om fonder, aktier, obligationer, optioner och andra placeringsalternativ.
3. Skapa en väl sammansatt portfölj. För att tjäna pengar måste du våga satsa, men genom att fördela investeringarna väl kan du sänka risken. Sök dig till olika marknader med liten korrelation med varandra. För att kunna göra det måste du skaffa dig kunskap om vad som styr utvecklingen inom olika branscher och regioner.
4. Tänk lite längre när du planerar att köpa båt eller sommarstuga. Vilka sorts hus är alltid lätt att sälja? Finns det några trevliga områden med potential att bli mer populära i framtiden? Hur mycket kommer underhållet att kosta? Vilka båtmärken förlorar mest i värde? Är det möjligt att hyra ut båten några veckor när du inte använder den?
5. Gör en plan för din och makens framtid. Drömmer ni om att segla jorden runt som 55-plussare eller vill ni jobba så länge det bara går? Hur vill ni bo och leva som pensionärer? Hur ser prognoserna för era pensionsutbetalningar ut i dag?
6. Se över hur ni kan öka ert sparande utan att det påverkar familjens livskvalitet. Jämför elpriser, försäkringar och telefonabonnemang. När det finns mer pengar på lönekontot, är det lätt att slentrianbetala för sånt man egentligen inte vill ha. Det är lika viktigt nu som förr att tänka igenom om du vill vara med i den där bokklubben och hur du ska dra ner på bensinkonsumtionen.
7. Gör det till en vana att kontinuerligt förhandla med banken om räntan på dina lån.
8. Se till att din chef vet att du tänker satsa extra på jobbet igen. Förbered dig inför utvecklingssamtalen och motivera varför det är en bra affär för företaget att höja din lön.
9. Undvik alla förseningsavgifter genom att alltid betala alla räkningar i tid. Det är jättelätt i teorin men svårt i praktiken. Lösningen är rutiner.
10. Ta kontroll över barnens utgifter. Var tydlig med vad barnens månadspengar ska täcka. Ett par hundringar då och då kan bli både dyrt och skapa dåliga vanor för framtiden. Uppmuntra dem att jobba på helger och ferier. När de får egna inkomster: se till att de betalar minst någon tusenlapp hemma. Det gynnar både dem och dig.
(Den här artikeln är en repris och publicerades ursprungligen den 19 juli 2007.)