Afrikafonder tar täten

Fonder Januaris stora börsuppgångar i spåren på en allt lägre volatilitet på finansmarknaden tvärvände vid månadsskiftet. Det har skapat många nya vinnare och förlorare på fondmarknaden den senaste månaden.

För flera fonder är den goda avkastningen från januari månad bortblåst och mer därtill. Den senaste månaden har det globala aktieindexet backat 4 procent i kronor, trots senaste veckans starka börser. Stockholmsbörsen har tappat ungefär lika mycket.

När jag tittar på urvalet av fonder från Avanzas fondutbud skiljer det hela 24 procentenheter mellan bästa och sämsta fonden senaste månaden.

På vinnarlista hittar vi flera Afrikafonder och en hel del fonder med fokus på Latinamerika och några hedgefonder som gynnas av att börserna tappar i värde.

Flera marknader i Afrika är under återhämtning och den starkare globala ekonomin ger dem extra stöd, då flera av regionens bolag är sena i den ekonomiska cykeln, viket skapar ökad intjäning när den globala ekonomin går in i en mer mogen fas. Förutom det så har regionens största börs den i Sydafrika tagit glädjeskutt efter presidentpostskiftet. Även den sydafrikanska Randen har stärkts markant senaste tiden.

Enligt Morningstar har kategorisnittet för Afrikafonder avkastat 3,5 procent den senaste månaden. Klart bäst avkastning av de fyra Afrikafonder vi hittar på topplistan har Carnegie Afrikafond på knappt 9 procent. Fonden största innehav är det sydafrikanska teknikkonglomeratet Naspers som äger 34 procent av det kinesiska internetbolaget Tencent Holdings.

En hedgefond som lyckats fånga upp den tvära vändningen på världens börser är Atlant Protect A. Den har levererat en avkastning på 5 procent, fonden lever verkligen upp till namnet att just skydda kapitalet under oroliga börstider. Atlant Protect A har en strategi och målsättning att i första hand skapa hög avkastning de perioder som den svenska börsen faller kraftigt. Stora delar av avkastningen under månaden har fonden tjänat på de indexsäljterminer som fonden investerat i.

Förlorarlistan innehåller flera av januarimånads stora fondvinnare CTA-hedgefonder. De flesta har en investeringsstrategi som är trendbaserade och gillar lite längre tydliga trender på finansmarknaden. De senaste två veckorna har uppenbarligen varit den miljön som fonderna presterar allra sämst i. Lite konstigt med tanke på att de var tydliga fondvinnare vid det överraskande Brexit utfallet runt midsommar 2016, när världens börser störtdök under en vecka.

Klart sämst avkastning har RPM Galaxy avkastat på minus 15,7 procent. Fonden investerar i ett antal väletablerade trendföljande förvaltare som några använder sig är mer kortsiktiga i sin förvaltning. Vi hittar även den välkända hedgefonden LYNX med svag avkastning under månaden. Här har fallet inte varit lika blodigt fonden har tappat knappt 12 procent. Januari var en strålande månad för fonden men den senaste tidens stora nedgång gör att fondens årsavkastning nu är negativ.

Andra fonder som har haft en tung månad är energifonder. De har följt med oljeprisets nedgång söderut. Oljepriset som haft en stark uppgångsperiod från sommarens bottennotering på 44 dollar fatet, till toppnoteringen på 71 dollar fatet den 24 januari. Nu handlas oljepriset runt 64 dollar fatet -en tydlig nedgång.

Aktivt förvaltade energifonder investerar i huvudsak i produktionsdrivande bolag och inte i oljeterminer som följer oljeprisets uppgång slaviskt. Det vill säga energibolag som tar upp olja, prospekterar, raffinerar olika typer av petroleumprodukter och inte minst i olika typer av oljeserviceföretag faller inom investerar-universet för fondförvaltaren.

Energibolagen påverkas av flera faktorer än bara oljeprisets utveckling. Som noterade bolag har de aktierisk. Bolagen har olika starka balansräkningar vilket ger olika finansieringskostnader. Produktionskostnaderna varier mellan bolagen beroende på om det är olja man borrar efter på land eller om den är ute i havet. De kan justera produktionen och utbudet vid förändringar i efterfrågan.

De faktorer som påverkar olje- och energibolagen ger en så kallad hävstång i aktien och varier mellan bolagen. Normalt brukar man säga att hävstången gör att energiaktierna brukar gå upp mer än oljepriset vid stora oljeprisuppgångar.

Enligt Morningstar har energifonderna i genomsnitt tappat knappt 12 procent. Tuffast har energifonden Proxy Petroleum Energy SEK haft det på minus 13,6 procent.

Fonden största innehav är Occidential Petroleum och Husky Energy på 8,8 respektive 7,5 procent. Sämst har månaden varit för Husky Energi som backat drygt 14 procent. Occidential Petroleums nedgång stannar på drygt 9 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet

 

 

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -