Vinnarna och förlorarna på guldkraschen

Guldraset Guldinvesteringarna har blivit till sand för många efter de senaste dagarnas prisras, men det finns även vinnare på guldkraschen.

På tre månader har guldpriset fallit med 17 procent. Därmed kvalificerar sig tillgången som den sämsta stora investeringen i världen. Om det inte hade varit för de senaste årens kraftig ökade intresse från sparare och investerare, hade nedgången passerat rätt omärkt förbi.

Men nu har alla tidningar, både stora och små, braskande rubriker om ädelmetallens fall. Guld har blivit ett investeringsalternativ som aktier- och räntor, Och investmentbankerna lanserar nya produkter på löpande band.

En av de senaste är fonden Independent Precious Metal Securities som lanserades så sent som i februari i år. Tajmingen kan inte ha varit sämre. Sedan starten har fonden rasat utför och ligger i dag på minus 18 procent. Men den är inte ensam om att visa röda siffror.

Samtliga guldfonder lyser med kraftigt röd färg. Som grupp har de fallit med cirka 30 procent de senaste tre månaderna. Guldfonderna, som främst investerar i guldgruvebolag och andra bolag inom ädelmetallindustrin, har fått stryk i alla ändar.

När guldpriset faller, faller bolagens intäkter, börskurser och värderingar, vilket trycker ned kurserna ännu mer. På så sätt är guldfonderna mer riskfyllda än själva guldet. Ibland säger man att ett guldbolag är en option på guldpriset för att illustrera den högre risken i guldaktier.

Guldfonder

Avk% 3 mån

Invesco Gold & Precious Mtls

-27,1

Franklin Gold and Prec Mtls

-29,2

Amundi Eq Glbl Gold Mines

-30,5

BGF World Gold A2

-33,6

Källa: Avanza

 

De senaste åren har marknaden för guldcertifikat ökat lavinartat också. Certifikaten ska följa prisutvecklingen på guldet. För att krydda sina produkter är det mer en regel att investmentbankerna tar fram certifikat med hävstång genom att belåning. Hävstången ger avkastningen en rejäl skjuts, både uppåt och nedåt.

Det finns certifikat som stiger i värde vid uppgång i den underliggande tillgången, i detta fall guldpriset. De kallas allmänt för Bull, tjur. Sedan finns det certifikat för dem som tror på nedgång. De benämns oftast som Bear, björn.

Det fina med Bull- och Bearcertifikat är att sparare och investerare kan tjäna pengar både på uppgångar och på nedgångar i den underliggande tillgången. Men i realiteten sker de flesta investeringarna i Bullcertifikat, så det finns betydligt fler förlorare än vinnare på guldkraschen.

Kraften i upp- respektive nedgångarna, sett över de senaste månaderna, beror på vilken hävstång certifikaten har. Som tabellen visar har det gått riktigt dåligt för Bull x 5 som har tappat nästan 70 procent i värde. Vinnarna är de som vågade satsa på en nedgång för guldet för tre månader sedan. Beroende på hävstång har de tjänat mellan 25 och 130 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -