Morgonrapport: Vikande start

Börsen i dag Stockholmsbörsen väntas inleda dagen något vikande. I New York var det vikande igår och de svenska aktierna handlades lägre än i Stockholm. Även i Asien var stämningen dämpad. Lindex rapport var i linje med förväntningarna.

I New York slutade Dow Jones igår med en nedgång på 0,1 procent. S& P 500 var ned 0,3 procent och Nasdaq 0,5 procent. Marknaden var svajig med stora kast i många aktier.

Bland förlorarna var finansbolagen som pressades av oro för hur högre räntor. Mest backade Bear Stearns som har problem med två hedgefonder. Aktien föll 4,1 procent.

De svenska aktierna slutade lägre än i Stockholm. Baserat på morgonens dollarkurs 6,8732 kronor slutade ABB 2,03 kr lägre. Astrazeneca slutade 4,97 kr lägre, Autoliv 4,98 kr lägre, Epicept 68 öre lägre, Ericsson 18 öre lägre, Millicom 5,82 kr lägre, Oxigene 94 öre lägre Stora Enso 2,03 kr lägre och Volvo 1,57 kr lägre.

Den 10-åriga räntan föll med 4 punkter och noterades 5,08 procent. Nedgången var en följd av problemen för hedgefonder vilket bidragit till ett ökat intresse för säkra obligationer.

Även handeln på Nymex var volatil. Augustiterminen på WTI- olja steg en cent till 69,13 dollar per fat men handlades som lägst i 67,55 dollar.

På LME steg kopparn igår med 40 dollar till 7 475 dollar per ton medan zinken tappade 20 dollar till 3 530 dollar per ton.

I Asien var det små förändringar men överlag var de ledande indexen vikande idag. Klockan 7.40 svensk tid hade Nikkei 225 backat med 0,2 procent. Hongkongbörsen var ned 0,1 procent, Singaporebörsen 0,9 procent, Sydkoreas Kospi 200 0,9 procent och Taiwans Taiex 0,8 procent. I Indien var Sensex upp 0,2 procent.

I Kina hade Shanghai Composite backat med 1,2 procent och Shenzhen Composite med 1,0 procent.

Astrazeneca bekräftar tidigare kända resultat från en fas III-studie med DPP-4-hämmaren saxagliptin som presenterats vid diabeteskongressen ADA den 25 juni. Resultatet visar att saxagliptin i kombination med metformin ger en signifikant förbättrad blodsockerkontroll för

typ-2- diabetiker. Ingen förekomst av hyperglykemi jämfört med placebo kunde noteras i studien. Säkerheten var överlag god och jämförbar med placebo. Astrazeneca räknar med att registrera en ansökan för saxagliptin i USA under första halvåret 2008.

Registreringarna av tunga lastvagnar steg i Västeuropa 55,8 procent i maj jämfört med samma månad i fjol. I de nya EU-länderna i Östeuropa var försäljningen upp nästan 182 procent.

Lindex redovisar ett resultat efter finansnetto på 138 Mkr (145) för det tredje kvartalet, mars till maj. Enligt SME Direkt var förväntningarna i snitt 129 Mkr. Resultatet efter skatt var 100 Mkr. Analytikernas prognos var 94,2 Mkr. Omsättningen var i linje med förväntningarna och uppgick till 1 328 Mkr mot väntade 1 334 Mkr.

Lindex avveckling av den tyska verksamheten går enligt plan och kommer att pågå under den resterande delen av verksamhetsåret. Under andra kvartalet avvecklades fyra butiker i Tyskland och Lindex har skrivit kontrakt om överlåtelse av ytterligare fyra butiker. Lindex räknar med ett driftunderskott i den tyska verksamheten på ca 30 Mkr.

H&M har fått en höjd rekommendation av Deutsche Bank till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs samtidigt till 470 kr.

Atlas Copco har fått höjd riktkurs av Credit Suisse till 125 kr.

Igår kom statistik över försäljning av befintliga bostäder i USA. Nedgången var 0,3 procent vilket var i linje med förväntningarna. Idagen publiceras försäljningen av nya hem. Här väntas en nedgång med 6,0 procent i maj. Idag kommer även de amerikanska hushållens konfidensindikator. Den väntas ha sjunkit till 105,0 i juni från 108,0 i maj.

Veckans viktigaste makrohändelse är Federal Reserves besked på torsdag efter ett tvådagarsmöte

På den svenska agendan står producentprisindex för maj och konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Enlig SME Direkts prognosenkät väntas PPI ha ökat med 0,2 procent jämfört med i april och stigit med 5,0 procent jämfört med maj 2006. Hushållens konfidensindikator väntas ha sjunkit till 19,4 i juni från 19,7 i maj.

 

              
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -