Morgonrapport: Avvaktande

Börsen i dag Det var svagt i New York i fredags och de svenska aktierna slutade lägre än i Stockholm. Det kan ge en inledande nedgång på Stockholmsbörsen idag. Men vi ser ingen anledning till oro. Fokus i veckan är riktat mot Fed räntebesked och utvecklingen på den amerikanska bolånemarknaden.

Det var nedåt i New York i fredags. Dow Jones slutade 1,4 procent lägre, S&P 500 1,3 procent lägre och Nasdaq 1,1 procent. Oro kring bolånemarknaden och hedgefonder bidrog till nedgången.

Det finns en oro för att det inte bara är Bear Stearns som har en Hedgefond som satsat på subprime- marknaden. Utvecklingen på bolånemarknaden står därför i fokus den kommande veckan.

Statistiken över husförsäljningen kommer att följas noga och redan idag kommer uppgifterna över försäljningen av befintliga bostäder i maj. En nedgång med 0,3 procent väntas enligt Bloomberg News. Senare i veckan kommer även försäljningen av nya bostäder

De amerikanska räntorna pekade svagt nedåt och den amerikanska tioårsräntan föll 2 punkter till 5,13 procent i fredags. Tvåårsräntan var ned hela 12 punkter till 4,90 procent.

På torsdag kommer Fed med ett räntebesked. De flesta bedömare räknar med att Fed lämnar styrräntorna oförändrade.

Fokus är riktat mot de uttalande som banken gör i anslutning till mötet. Det mest sannolika tycks vara att Fed intar en neutral bias kring den kommande ränteutvecklingen. Det skulle kunna stimulera aktiemarknaden som den senaste tiden varit lite pressad av oro för högre räntor. 

I New York slutade de svenska aktierna i fredags lägre än i senast betalkurs i Stockholm. Baserat på dollarkursen 6,86 08 slutade ABB 89 öre lägre. Astrazeneca slutade 4,38 kr lägre, Autoliv 5,71 kr lägre, Epicept 25 öre lägre, Ericsson 27 öre lägre, Millicom 13,523 kr högre, Oxigene 1,23 kr lägre, Stora Enso 2,64 kr lägre och Volvo 1,16 kr lägre.

I Asien var det ingen enhetlig tendens idag. Klockan 7.40 hade Nikkei 225 i Tokyo backat med 0,6 procent. Singapores STI var ned 0,2 procent och Kospi 200 i Sydkorea 0,7 procent. Hongkongbörsen var upp 0,3 procent, Sensex i Indien 0,3 procent och Taiex i Taiwan 1,3 procent. I Kina backade Shanghai Composite med 1,3 procent och Shenzhen Composite med 2,5 procent.

IBS kommer inte att nå sin marginalprognos på 7 procent för helåret 2007. Det meddelar bolaget idag. Orsaken är höge kostnader i kombination med en lägre licensförsäljning under årets fem första månader. Under de närmaste veckorna ska IBS att analysera och planera möjliga åtgärder för att accelerera omstruktureringsprogrammet ytterligare.

IBS meddelar även att man fått en order värd 8,1 Mkr på leverans av IBS:s programvara för läkemedelsdistribution.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -