Ut ur Invik

Aktieanalys från börsveckan Det har gått bra för Stenbecks finanskonglomerat Invik. Men värderingen är i högsta laget.

Finanskoncernen Invik består av fem verksamhetsområden med en omsättning runt 1,7 miljarder kronor.

Viktigast är sakförsäkringar som står för knappt två tredjedelar av omsättning och resultat. Moderna Försäkringar Sak bedriver traditionell sakförsäkring mot privatpersoner och mindre bolag. Det sker under ett flertal varumärken bland annat Netviq, Atlantica och Bilsport & MC. Moderna Försäkringar Liv säljer pensionslösningar. Invik Fonder har fondverksamhet under namnen Aktie-Ansvar och Moderna Fonder. Därtill finns den Luxemburgbaserade rikemansbanken Banque Invik. Det sista området är en gammal försäkringsportfölj under avveckling, så kallad run-off. Länge förknippades Invik också med mäklarfirman Fischer Partners, men den såldes i somras till isländska Glitnir.

Inviks strategi är att hitta lönsamma nischer inom den finansiella sektorn. Ett tydligt exempel är sakförsäkringarnas nischinriktning, ofta i samarbete med märkesleverantörer av motorcyklar och båtar. Ett mindre guldägg är produktförsäkringar inom hemelektronik. 2005 tecknade Invik över en halv miljon sådana försäkringar för bland annat datorer och TV-apparater, med de stora elektronikdetaljisterna som återförsäljare.

Alla som sett Sverker Olofsson i TV-programmet Plus vet att dessa försäkringar är rätt onödiga och därmed väldigt lönsamma för säljaren och försäkringsbolaget. Sakförsäkringarnas premieintäkter har visat en avtagande volymtillväxt under 2006, från första halvårets 26 procent till 8 procent under kvartal tre. Man får hoppas att det bara är ett hack i kurvan. I år bör en satsning mot bilförsäkringar hjälpa upp tillväxten, även om konkurrensen är hård på området. En prisjämförelse i DN (20/1) visade att av sex begagnade bilmodeller så var Moderna Sak billigast i ett fall.

Sakbolaget har visat en allt lägre skadekostnadsprocent efter stormen Gudruns härjningar i början på 2005. Vinterns översvämningar och årets januaristorm (Per) gör det troligt att Inviks skadekostnader ökar vilket bör sätta press på det försäkringstekniska resultatet.

Det resultatet består av nettot av premieintäkter och totalkostnad (skadeersättningar samt driftskostnader). Därtill summeras kapitalavkastning på de i förväg inbetalda premierna. Eventuellt ökande skadekostnader motverkas dock lite av att andelen driftskostnader faller i takt med att volymerna ökar.

Moderna Försäkring Liv satsar på att bryta sig in på den lukrativa marknaden för fondförsäkringar. Än går verksamheten med förlust, men stigande marknadsandelar och växande förvaltat kapital förbättrar resultatet kontinuerligt. Enligt Invik uppgick det "inbäddade värdet", (embedded value) vid halvårsskiftet till 470 Mkr. Det inbäddade värdet är ett hypotetiskt dagsvärde av de tecknade försäkringarnas troliga framtida kassaflöden baserat på uppskattningar av framtida fondavkastning, kostnader och diskonteringsränta.

Banque Invik inriktar sig mot rika privatpersoner.  Förutom traditionell kapitalförvaltning, samt in- och utlåning, bedrivs en lönsam kortverksamhet. Stigande utlåning och hög aktivitet har lett till snabb tillväxt i ränteintäkter och provisionsnetto.

Slutligen har Invik dotterbolaget Assuransinvest som sitter på en portfölj av upp till 40 år gamla försäkringsrisker från avyttrade verksamheter och återförsäkring. Det finns 350 Mkr avsatta för att matcha kostnaden för att under många års tid avveckla portföljen. Den starka aktiemarknaden har lett till ett positivt resultat för Assuransinvest men det kan svänga mycket snabbt.

En notabel redovisningseffekt är att nettoresultatet av finansiella placeringar ingår som en intäkt i rörelseresultatet. Det gör att Inviks omsättning och tillväxt slår kraftigt mellan kvartalen beroende på börsens utveckling. För 2006 kommer Invik redovisa ett bra resultat och kraftig tillväxt, påeldat av börsuppgången. På rullande tolv månader uppgår nettot av de finansiella placeringarna till 148 Mkr. Dessa utgör nästan hälften av rörelseresultatet på 300 Mkr och en tiondel av omsättningen. Tillväxten för det tredje kvartalet faller från 24 till 12 procent justerat för de finansiella placeringarna. En långsiktig värdering måste utgå ifrån den underliggande verksamheten samt en normalavkastning på de finansiella placeringarna. Baserat på en avkastning om 6 procent och 2006 års rörelseresultat ger det ett P/E-tal på 23.

Invik har en hävstång på börsutvecklingen och efter det starka 2006 känns aktien fullvärderad. Det största värdet finns i sakförsäkringarna och här känns det tyvärr lite upplagt för en inbromsning, åtminstone på kort sikt. En återgång till 2005 års skadekostnadsprocent skjuter iväg P/E-talet till över 28. Det har länge spekulerats i ett bud på Invik. Med flera intressanta verksamheter är bolaget en munsbit för en större aktör som vill etablera sig i Sverige. Men prislappen kan nog uppfattas som lite dryg och det är svårt att se någon stor chans till kursuppgång den närmaste tiden. Vi ser snarare Invik som en säljkandidat.

Åke Sjölund

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -