"Du ska nog inte klappa den där hunden..."
Mottagandet på Alcur-fonder kunde ha blivit bitskt, om inte Mikael Holm Lorsell snabbt kommit stegande genom det ljusa kontoret på Birger Jarlsgatan.
Där förvaltar han tillsammans med sina fem kollegor hedgefonderna Alcur, Alcur Select och long-only fonden Alcur Grow.
Mikael Holm-Lorsell är huvudansvarig för Alcur Grow, med ett förvaltat kapital på 1 miljard kronor. Det är också den fonden Alcur-gänget helst pratar om.
"Vi har inget direkt att vinna på att prata om våra korta positioner", säger Holm Lorsell och visar in i konferensrummet.
Liten fisk med bred smak
Med en bakgrund som analytiker på Danske Bank, Penser och Swedbank, beskriver han sig själv som en generalist.
"Jag har kollat på många olika sektorer genom åren, då jag ville få en bred palett för att senare bli förvaltare."
Och förvaltarbanan ser ut att gå bra så här långt. Hedgefonden Alcur Select är upp 290% sedan starten 2018. Alcur Grow A/B är upp 50 respektive 45% sedan starten 2021, vilket överträffar småbolagsindex som är upp 19% samma period.
"Vi är en väldigt liten fisk. Det som skiljer Grow från andra småbolagsfonder är dels att den är liten, så vi kan köpa nästan vilken aktie som helst. Dels är den månadshandlad in och kvartal ut, vilket ger en tröghet åt båda hållen. Dessa faktorer skapar lite bättre odds för att den ska gå bra över tid."
Fonden innehåller ungefär 30 bolag, som Holm Lorsell delar in i tre fack: hög tillväxt/organisk hävstång, roll-ups och speciella situationer.
"Den första gruppen, med hög organisk tillväxt och operationell hävstång, kan exempelvis vara en medicinteknisk produkt som penetrerar marknaden under väldigt lång tid, och gör det med marginalexpansion", säger Holm Lorsell.
"Vi har växt mycket och breddat utbudet, men är fortfarande ett tajt gäng", säger Alcurförvaltaren Mikael Holm Lorsell.
Foto: Åsa Swee
Skalbar transplantation
Medcinteknikbolaget Xvivo, som tillhandahåller lösningar för transplantation av bland annat lungor och hjärta, är ett exempel.
"De har väldigt hög bruttomarginal och stor potential i marknaden. Den aktien är lite speciell för P/E-talet i år ser väldigt högt ut, men då måste man räkna med värdet för de nya produkterna de har på gång för hjärttransplationer nästa år och senare njure. Det är ett typisk sådant bolag som borde kunna växa länge, med hög skalbarhet."
Ett annat skalbart roll-up-segment är mjukvaror.
"Det kostar egentligen ingenting att ta in nya kunder och har du en bra nisch så kan du växa länge. Den typen av aktier kan se lite dyra ut år ett, men ha väldigt mycket tillväxt kvar."
Förvärvsbygge
Holm Lorsell gillar också bolag som återinvesterar sina kassaflöden på ett bra sätt, så kallade roll-ups.
I det facket finns Idun Industrier, som är fondens tredje största innehav, med en aktie som ökat +69% i år.
"Ett serieförvärvar-bygge som hållit på under lång tid och skyndat långsamt. Deras ambition är att hitta bolag med stark marknadsposition i små nischer. Ofta köper de en majoritet av bolaget och låter entreprenören vara med och driva det vidare."
Storköksleverantören Culina är ett av Iduns portföljbolag.
Bland Iduns bolag finns allt från begravningsprodukter till bakgavellyftar. I september gjorde de en riktad nyemission som gav ett tillskott på 200 miljoner kronor, men skickade ned aktiekursen 13%.
"Aktien har gått bra sedan IPO:n och det här är första gången Idun tar in pengar. I takt med att bolaget växer och kan göra större förvärv, ökar också riskspridningen i en sådan här affär."
Äldre-berget
Omsorgsföretaget Ambea växer också och har blivit fondens näst största innehav. Aktien är upp +85% i år.
"De har ju gjort det väldigt bra, relativt konkurrenterna skulle jag säga. Vinstutvecklingen har varit väldigt stark och deras svenska verksamhet har ju klart outperformat Attendo de senaste tio åren till exempel."
Attendo finns också i portföljen och Holm Lorsell lyfter fram de båda vårdbolagens starka marknadspositioner inom den privata marknaden.
"Inom äldreomsorg har de uppåt 65% inom egen regi, vilket är väldigt högt. Jag tror att det kommer bli en knepig situation de kommande åren med utbud och efterfrågan. Väldigt lite har byggts och vi har äldre-berget framför oss. Marknaden är enorm."
Foto: Ambea
De regulatoriska riskerna som sektorkollegan Humana stött på föreligger inte på samma sätt, då Ambea och Attendo inte har en statlig huvudman, menar förvaltaren. Istället är det kommunerna som är kunder.
"De har ett attraktivt erbjudande för kommunerna när de bygger sina boenden, för de tar ju bara betalt för varje plats, utan att ha några garantier. Risken är att i praktiken så är ju skattebetalarna deras enda kund."
Speciell säkerhet
I den opportunistiska hinken för speciella situationer, har Holm Larsen stoppat Securitas. Säkerhetsbolaget studsade upp rejält på Q3-rapporten och är upp drygt 40% i år.
"Det har funnits mycket missuppfattningar i marknaden och en ganska stor skepsis mot bolaget. Länge var värderingen nära 20-årslägsta, samtidigt som marginalerna aldrig varit bättre och tillväxten aldrig högre."
Foto: Securitas
Skepticismen kommer dock inte av strippklubbs-avslöjandena i Uppdrag Granskning, utan ligger snarare kring den finansiella situationen och kassagenereringen, tror Holm Lorsell.
"Skuldsättningen har minskat efter Stanley-förvärvet och det görs en stor förändring av bolaget som kostar mycket pengar. De vill sälja hela lösningar som paket - inte bara två gubbar och en schäfer. Det blir mer skalbart och differentierat."
Varbergs skyltning
Det absolut största innehavet är lilla SaaS-bolaget Vertiseit från Varberg, som erbjuder visuella tech-lösningar till restauranger, butiker, showrooms och kollektivtrafik. Nyligen förvärvade bolaget Visual Art och koncernen dubblades i storlek.
"Vertiseit kombinerar hög organisk tillväxt och förvärv. De har ett tydligt fokus på att öka mjukvardelen och minska ner på hårdvara över tid. Det är inte på skärmarna de tjänar pengar utan det är mer som en tjänst till kunderna."
Foto: Vertiseit
Holm Lorsell plockade upp aktien strax efter covid, i samband med en riktad emission med förvärv, i en tid då allt retail-relaterat försetts med munskydd.
"Jag såg att mjukvaruintäkterna vuxit varje kvartal mot kvartalet innan i 12 år, så jag förstod att det verkligen var något kunderna uppskattade. Sedan har det bara fortsatt att takta på, helt fantastiskt."
I samband med förvärvs-emissionen blev Bonnier nya storägare, vilket Holm Lorsell uppskattar.
"Vi är ju inga aktivister så det är bra att få in en aktiv extern ägare. Kanske var prislappen på förvärvet något hög, men det här är en superspännande resa på en global marknad med ett starkt team och en låg värdering."
Nedtryckta dubblare
Vertiseit-aktien är upp hisnande 136% i år och toppar avkastningslistan tillsammans med ITAB Shop Concept som ökat 114%. Butikskonceptet togs nyligen in i fonden i samband med ett förvärv.
Hade du på din bingobricka att digitalt butiksmaterial skulle mer än dubblas 2024?
"Nej men det är ju så med nedtryckta aktier. När det känns riktigt jobbigt så är det ofta en botten. Förra året var ett mellanår, men tittar du på vinstutvecklingen och vad de kommer att tjäna så är det många gånger mer än 100%. Det är ett scale game som kan takta på under många år."
Foto: Carasent
En annan vinnare är mjukvarubolaget Carasent, som med sina digitala vårdjournaler är upp 80% i år. Ett svenskt bolag noterat på Oslo-börsen som står inför listbyte till Stockholmsbörsen.
"Där hade vi lite tur. Vi ägde finska Efecte som köptes upp av private equity, och vi återinvesterade pengarna i Carasent. Det var en speciell ägarsituation och aktien var väldigt pressad. Sen kom det bud på bolaget men storägaren tackade nej. Kursen ligger fortfarande nära budnivån, så det blev en bra tajming. Det som avgör om caset blir bra är hur verksamheten går."
Luggsliten aktie
Om mattorna i konferensrummet kommer från Rugvista, låter Holm Lorsell vara osagt. Han vet däremot med säkerhet att de finns i portföljen.
"Mattor är en sjukt bra kategori att sälja i allmänhet. Det finns inga starka varumärken och en väldigt otransparent marknad. Du har ju ingen aning om vad en matta ska kosta, 1 000 eller 10 000 kronor?"
"Du har höga snittordervärden och Rugvista har haft tvåsiffriga marginaler i tio års tid. Sen blev det en double whammy med för mycket lager och vikande konjunktur, men det börjar tvättas ur nu. Det har varit en dålig aktie på slutet men jag tror starkt på den och har köpt mer under året."
Foto: Rugvista
Det har blivit tid för lunch och Mikael Holm Lorsell ska iväg för att lyssna på Bufab om skruvar och muttrar. På väg ut undviker Placeras reporter den inte så kelsugna hunden, men fångas istället in av ett av Sveriges fastaste handslag.
"Ja, jag måste ju hålla hårt i positionerna", skrattar tradern Peter Guve.