Börsen idag: Öppning i sidled väntas

Morgonrapport Wall Street tyngdes av tekniksektorn och föll på bred front igår medan Asienbörserna handlas nedåt på torsdagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning runt nollan på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde på rött efter gårdagens handel. Den senaste tidens data kring den amerikanska ekonomin har lett till en ökad oro bland analytiker att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte kommer att kunna uppehålla den förväntade takten av räntesänkningar som den tidigare makrostatistik pekade på. Under gårdagen släppte även centralbanken sin konjunkturrapport, Beige Book, där nästintill alla distrikt såg en minskning kring tillverkningsgraden samt efterfrågan på arbetskraft som går hand i hand med den rapporterade sysselsättningsökningen i landet. Även svaga ökningar av priser samt svalkande löneutveckling noterades. Det som tyngde mest igår var däremot tekniksektorn där Apple backade efter att analytikern Ming-Chi Kuo kommit med en ny bedömning om att företaget minskat sina beställningar av den senaste iPhone-modellen med tio miljoner enheter. Detta tyder på att förhoppningarna om en ökad efterfrågan för den nya modellen som lanserats med Apple Intelligence, deras nya AI-tjänst, inte har gått i uppfyllelse. Även Nvidia, Meta, Amazon och Alphabet såg större nedgångar igår. Det breda S&P 500-indexet stängde på minus 0,9 procent medan storbolagsindexet Dow Jones backade 1,0 procent. Sämst gick det för det tekniktunga Nasdaq som sjönk 1,6 procent.

Råvarorna handlades spritt under onsdagen där oljan backade efter början av veckans återhämtning från förra veckans förluster. Nya data visade att produktionen av petrokemikalier och olja minskade förra veckan men att råoljelagren hade ökat mer än väntat vilket bidrog till det sjunkande oljepriset. I brist på nyheter agerar den minskade efterfrågan av råvaran som rapporterades i Kina förra veckan fortfarande som en våt filt för priset medan konflikten i Mellanöstern fortsätter att eskalera efter att Israel nu inriktat sig på kuststaden Tyre i Libanon som i sin tur mildrar den negativa prisutvecklingen något. WTI-oljan backade 0,9 dollar till 70,9 dollar per fat medan Brentoljan sjönk 1,0 dollar till 75,0 dollar per fat.

Även basmetallerna utvecklades spritt igår där nickel blev dagens förlorare med en utveckling på minus 1,5 procent följt av koppar som tappade 1,2 procent. Bly och tenn backade 1,1 respektive 0,3 procent medan zink ökade 0,1 procent. Bäst gick det för aluminium som klättrade 0,7 procent. Guldet gick i samma riktning som oljan igår med ett tyngre fall efter att nått nya rekordnivåer på tisdagen. Metallen har rusat mer än 31 procent sedan årsskiftet, ett prisrally som fått ny fart på sistone då det geopolitiska läget i Mellanöstern har förvärrats samt att det i USA ännu står högst oklart hurdant utfallet av presidentvalet, som nu är mindre än två veckor bort, kommer att bli vilket kan leda till sporadiska rörelser på marknaden. Detta kombinerat med Federal Reserves tidigare och förväntade räntesänkningar har bildat den perfekta miljön för guldet som blomstrar vid låga räntor och politisk osäkerhet då den avkastnings fria metallen anses vara en trygg tillgång i oroliga tider. Guldet backade 34,4 dollar till 2 714,3 dollar per uns. 

Bland börsnoterade amerikanska bolag syntes stora nedgångar bland teknikjättarna där Apple tappade 2,2 procent efter att en ny analys hänvisade till en sjunkande efterfrågan av den nya iPhone 16 modellen. Även Facebooks moderbolag Meta sjönk igår med 3,2 procent samt Amazon och Alphabet som backade med 2,6 respektive 1,4 procent. Tesla, som släppte sin kvartalsrapport först efter stängning, gick minus 2,0 procent men vände till plus 9,4 procent på eftermarknaden till följd av överträffande resultat. Bland andra rapporterande bolag handlades Coca-Cola minus 2,1 procent, teleoperatören AT&T plus 4,6 procent samt Boeing som tappade 1,8 procent. McDonalds har kopplats till ett E. Coli utbrott hos 49 personer varav en omkommit vilket fick aktien att falla 5,1 procent på nyheten.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen förblev oförändrad vid 4,24 procent.

De asiatiska börserna handlas nedåt på torsdagsmorgonen där tekniksektorn fortsätter sitt fall även i Asien. I Kina fortsätter analytiker och investerare oroa sig för den senaste tidens stimulanspaket kommer vara tillräckligt för att återuppliva ekonomin och få landet att nå sitt mål på fem procent ekonomisk tillväxt per år. Gårdagens fall av tekniksektorn i USA har även spritt sig till resten av världen som tynger de kinesiska börserna på morgonen medan TSMC blivit tvungna att stoppa leveranser till en större kund då kunden nu anses ha begått sanktionsbrott genom att skicka vidare sina chip till Huawei. I Japan har Bank of Japans guvernör uttalat sig om att centralbanken inte har någon brådska att uppnå sina inflationsmål vilket har fått yenen att sjunka på bred front. Det kinesiska Shanghaiindexet är minus 0,9 procent 07:45 och Hang Seng-indexet minus 1,4 procent. Det japanska Nikkei 225-indexet stiger däremot 0,1 procent.

På Stockholmsbörsen har ett flertal bolag rapporterat sitt resultat för det tredje kvartalet under morgonen där Telia var först ut. Bolaget rapporterade ett rörelseresultat justerat ebitda i överkant mot förväntningarna som landade på 8 430 miljoner kronor gentemot 8 465 miljoner i fjol med en rörelsemarginal på 39,0 procent, högre än det väntade 38,3 procent. Axfoods resultat rapporterade dock i linje med förväntningarna där försäljningen uppgick till 20 902 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4,8 procent, bolaget meddelar att de planerar att expandera till 10-15 nya butiker. Detaljhandelsföretaget Kjell & Companys justerade justerade ebitda landade på 21 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 3,4 procent där nettoomsättningen uppgick till 624 miljoner kronor. ICA-gruppen redovisade en vinst före skatt på 1,7 miljarder kronor, o,3 miljarder högre än samma period i fjol, och en omsättning på 39,4 miljarder kronor. Det meddelades även att en fackhandel där djurfoder och tillbehör kommer att säljas är planerad att öppna i Uppsala den 21a november. Andra rapporterande företag under dagen är Holmen, SEB, Billerud, Betsson och Addtech.

Dagens nya rekommendationer börjar med Atlas Copco som Pareto Securities höjer från behåll till köp men behåller riktkursen på 200 kronor, SEB sänker sin riktkurs till 207 kronor (212)  och upprepar köp vilket även Citi gör som även sänker sin riktkurs till 218 kronor (232). Assa Abloy får höjd riktkurs till 385 kronor (370) av DNB upprepar köp medan Danske Bank sänker sin riktkurs för Avanza till 250 kronor (255) där rekommendationen behåll upprepas. DNB höjer riktkursen för Handelsbanken till 145 kronor (140) och upprepad köp men sänker sin riktkurs för SSAB till 54 kronor (55) och upprepar behåll. Bolaget får också sänkt riktkurs av Carnegie till 70 kronor (82) men behåller köprekommendationen. Goldman Sachs har höjt Tele2s riktkurs till 133 kronor (130) och upprepar köp. Dagens sista rekommendation gavs till Volvo Cars där SEB Equities sänker riktkursen till 26 kronor (35) men upprepar behåll och Bernstein som sänker till 24 kronor (28) med rekommendationen market perform. 

På makrofronten blir det ytterligare en lugn dag där Japan börjar dagen klockan 02:30 med inköpschefsindexet för tillverknings- och servicesektorn i oktober släpps av Markit. Även den franska statistiken delges klockan 09:15 samt den tyska en kvart senare klockan 09:30, även dessa av Markit. Fortsättningsvis meddelas även eurozonens samlande inköpschefsindex klockan 10:00 och Storbritanniens klockan 10:30. På andra sidan Atlanten blir det en något mer mångsidig dag där BRICs (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina samt Sydafrika) håller konferens även idag klockan 12:00, antalet givna bygglov i USA för september klockan 14:30 samt nytillkomna ansökningar för arbetslöshetsersättning i landet samma tid. Samtidigt meddelar Statistics Canada prisindexet för nya bostäder i Kanada. I USA fortsätter dagen 15:45 då Markit annonserar tillverkningsindexet och det samlade inköpschefsindexet samt det för tjänstesektorn. 16:00 rapporterar Census Bureau nyförsäljningen av hus i landet för september där Federal Reserve sedan avslutar dagen klockan 22:30 med att meddela sin balansräkning. Viktiga tal att se fram emot under dagen inleds av biträdande guvernör Woods för Bank of England klockan 15:00 tillsammans med ledamoten Mann, McCaul från Europas centralbank klockan 17:00, bankchefen för BoE Bailey klockan 17:20 och Lane från ECB klockan 19:00.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -