"Räkna med kraftigt sjunkande räntor"

Placeraresan Fastighetsmarknaderna i USA, Europa och Asien genomgår en av sina mest intressanta perioder på senare tid. Det säger Chris Lee, chef för fastighetsverksamheten på riskkapitalbolaget KKR under Placeras investerarresa till USA

NEW YORK. Chris Lee, som arbetat på KKR i tolv år och tidigare haft ledande roller på Apollo Global Management och Goldman Sachs ser den nuvarande marknadssituationen som en unik möjlighet. Det gäller särskilt fastighetsmarknaden i USA.

Enligt Chris Lee är fastighetsmarknaden i USA på väg att vända. Han säger att vi nu befinner oss i botten av marknadscykeln.

"Vi anser att det är en mycket intressant tid att investera på fastighetsmarknaderna här i USA. Kanske en av de mest intressanta perioderna sedan precis efter finanskrisen med en marknad och räntor som nu vänder. Vi tror att vi nu befinner oss i botten."


Chris Lee.

Lee förutspår också att räntorna kommer att börja sjunka ganska kraftigt under de kommande 12 månaderna. KKR har redan investerat tungt inför denna väntade återhämtningsrörelse.

Riskkapitalbolaget KKR har byggt en omfattande fastighetsverksamhet i USA. Bolaget driver flera strategier där de bland annat fokuserar på opportunistiska möjligheter. Dessa strategier har gett avkastning på mellan 16 och 20 procent.

En betydande skillnad mellan KKR:s fastighetsfonder och de noterade fastighetsfonderna (REITs) är flexibiliteten i kapitalallokeringen. KKR har möjlighet att investera i flera olika tillgångsklasser och anpassa sig snabbt till marknadens förändringar. Det ger dem en stor fördel, särskilt när det gäller att hantera risker och möjligheter som dyker upp på marknaden.

Chris Lee betonar att de undviker kontorsfastigheter, en sektor som KKR redan nedprioriterade innan pandemin. I stället ser de på möjligheter inom bostadssektorn och andra fastighetstyper som är mindre riskutsatta.

"Vi har generellt undvikit kontorsfastigheter. Vi nedprioriterade kontorsfastigheter i USA redan i slutet av 2010-talet."

Europa – Stabil efterfrågan och möjligheter till värdeökning

På den europeiska fastighetsmarknaden ser KKR goda möjligheter, särskilt inom bostäder och logistikfastigheter. Enligt Chris Lee har Europa en fördel när det gäller tillgång och efterfrågan, eftersom byggandet är mycket mer reglerat jämfört med exempelvis USA. Detta leder till att utbudet inte ökar lika snabbt, vilket skapar en stabilare marknad:

"Det som vi gillar med Europa är att det är svårt att bygga i många av dessa marknader. Vi har inte sett samma utbudsproblem som vi har pratat om i Austin, Texas, eller Charlotte."

KKR har redan börjat investera i bostäder i Europa, särskilt på marknader som London och Nederländerna, där efterfrågan är hög och utbudet begränsat. På logistikområdet har de också identifierat tillgångar som nu handlas under återanskaffningskostnaden, vilket innebär attraktiva möjligheter för värdeökning.

En annan intressant trend som Lee pekar på är att Europa har varit mindre påverkad av "work from home"-fenomenet jämfört med USA, men mer än Asien. Detta ger fastighetsmarknaden i Europa en mer stabil grund, särskilt inom kontorssegmentet.

Asien – Fokus på Japan och unika möjligheter

I Asien riktar KKR sitt fokus främst på Japan, en marknad som Lee beskriver som mycket intressant och full av möjligheter. Japan genomgår omfattande företagsreformer och avyttringar av fastigheter, vilket skapar unika investeringsmöjligheter. KKR har etablerat en stark närvaro i Japan genom sitt förvärv av den största japanska REIT-plattformen:

"Vi gör också affärer i Australien, medan Kina är mer komplicerat just nu."

Chris Lee nämner också att Asien, och särskilt Japan, har varit snabbare att återgå till kontoret efter pandemin. Detta skapar möjligheter för investeringar i kontorssegmentet, vilket skiljer sig från marknaden i USA.

En global strategi med lokal närvaro

Med fastighetsinvesteringar i tre världsdelar har KKR skapat en unik position där de kan dra nytta av regionala trender och skiftande marknadsförhållanden. Chris Lee understryker att bolaget har en fördel tack vare sin djupa insyn i kapitalstrukturen, en omfattande databas med marknadsinformation och en förmåga att agera snabbt på möjligheter:

"Vi äger eller har lånat ut pengar till fastigheter värda omkring 250 miljarder dollar. Detta ger oss en enorm mängd information som vi kan använda för att fatta bättre beslut. Vi ser nästan allt som våra konkurrenter gör."

Framtidsutsikter och möjligheter

Chris Lee och KKR ser en spännande tid framför sig på fastighetsmarknaderna i USA, Europa och Asien. De tror på möjligheter inom bostads- och logistiksektorerna och ser ett ökat värde i att köpa fastigheter som handlas till rabatterat pris. Dessutom skapar stigande byggkostnader och minskande utbud gynnsamma förutsättningar för hyresvärdar framöver.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -