"Sydeuropéer tippar lika mycket trots krisen"

Intervju Spelbolaget Unibet har högsäsong tack vare fotbolls-EM och det kommande OS. Och spelandet i Sydeuropa är oförändrad, trots den ekonomiska krisen, säger vd Henrik Tjärnström.



Efter ett resultatmässigt mycket starkt första kvartal följer Unibet med spänning utvecklingen i fotbolls-EM och hoppas på att sommaren också ska bära med sig ett genombrott för spel i samband med OS.

Under årets första kvartal ökade nätspelsoperatören Unibet spelöverskottet, alltså nettot av spelintäkter och utbetalda vinster, med 36 procent till 542 miljoner kronor. Det var den högsta kvartalsnivån i företagets historia. Med två stora sportevenemang på bolagets europeiska hemmaplan är förväntningarna även framöver höga.

"Det är en stor fördel för oss att tävlingarna går i europeisk tidszon. Vi har inför OS valt att erbjuda spel på nästan allt det tävlas i", säger nätspelsoperatörens vd Henrik Tjärnström i en intervju med placera.nu.

Traditionellt spelas det mindre i samband med OS än vid motsvarande stora sportevenemang. När tävlingarna går i en annan tidszon, som senast i Peking för fyra år sedan, sjunker intresset bland europeiska spelare. Det gäller inte minst så kallad live-betting, spel under pågående match eller tävling, ett segment som haft en hög tillväxt under senare tid.

En annan viktig skillnad
är den tillgänglighet som den mycket starka tillväxten inom mobilt bredband har fört med sig på de fyra år som gått sedan Peking-OS. Att spela via sin mobiltelefon är idag en självklar möjlighet.
Spel påstås ofta vara en konjunkturokänslig bransch. Nu när södra Europa genomlider sin värsta ekonomiska kris på mycket länge testas den ickecykliska tesen i verkligheten.

"Vi såg ingenting i insättningsnivåer eller spel under krisen 2008/2009. Vi ser fortfarande ingenting som tyder på minskad aktivitet", säger Henrik Tjärnström.

Han tror att den
ekonomiska krisen möjligen kan ha bidragit till det politiska rävspelet kring statliga spelmonopol och licensieringsförfaranden. Pressade statsbudgetar kan ha bidragit till att politikers intresse för att värna sina skatteintäkter har ökat.

Som Unibet ofta påpekat är företaget en varm anhängare av licensieringar trots att det innebär högre skattekostnader.

I dagsläget konkurrerar
Unibet, Betsson och andra speloperatörer med det svenska spelmonopolet utanför det nationella regelverket, innebärande att svenska staten förlorar skatteintäkter för varje spelad svensk krona.
Med en reglerad spelmarknad som opereras av licensierade aktörer och som betalar nationell skatt där spelintäkterna genereras ser branschen en möjlighet att bli uppfattade som fullt ut rumsrena bland mer konservativa konsumenter. Trots högre skatter väntas nettoeffekten bli positiv.

"I Danmark, som är den senaste omregleringen, betalar vi 20 procent skatt på spelnettot. Utvecklingen är tydligt mer fördelaktig för oss", säger Henrik Tjärnström.

Det finns dock en övre gräns när skatterna blir så höga att de helt stryper den lagliga spelsektorn. Det senare blev fallet när Frankrike avreglerade spelmarknaden 2010 och enligt Henrik Tjärnström är det nu bara en tidsfråga innan det kommer en reformering av regelverket.

För Sveriges del räknar han med att den färska danska avregleringen kommer att inspirera till en svensk dito, men högst sannolikt först efter valet. Om målet med spelpolitiken är att värna statens inkomster finns ingen annan väg att gå.

"Hittills har Anders Borg fokuserat på skatteintäkter och Svenska Spel förlorar marknadsandelar hela tiden", fortsätter Henrik Tjärnström.

Under första kvartalet kom 15 procent av Unibets intäkter från reglerade marknader. Unibets långsiktiga mål är att öka den andelen eftersom spel på reglerade marknader innebär väsentligt lägre risker både vad gäller politiska beslut och transparens i marknadsförutsättningarna. Till strategin hör de nyligen genomförda förvärven i Australien, Frankrike och Danmark.

Så är det slutligen frågan om det är bra eller dåligt för Unibet om det går bra eller inte för Sverige i fotbolls-EM.

Henrik Tjärnström konstaterar att stora evenemang som fotbolls-EM brukar "aktivera" spelare som inte spelat på lång tid.

Kortsiktigt är det en nackdel för bolaget om favoriterna vinner, eftersom spelare ofta lägger mer pengar på så kallade favoritvinster. Långsiktigt tenderar det dock att gynna bolaget eftersom nöjda vinnare tenderar att fortsätta spela.

På landnivå är det ur marknadssynpunkt ofta en fördel om det egna laget går långt. "Patriotiska" bets är vanliga och bolagets största risker utgörs av svensk, dansk eller nederländsk vinst.

Inför fredagens match mot England tror två av tre svenska kunder på att Sverige vinner.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -