Inte sedan 90-talet har USA-fonder köpts i så stor omfattning som under de senaste veckorna. Hos Avanza Bank har köpen i USA-fonder dessutom varit stora; i genomsnitt på 36 000 kronor per köp.
"Svenska fondsparare hoppas att hemvändande dollar ska stärka USA-fonderna. Dessutom kommer nu många positiva siffror från landet", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Börsfall i Sverige och på andra håll i världen har gjort att spararna nu väljer att sälja av riskfonder, exempelvis de tidigare så populära svenska småbolagsfonderna.
"Om januari dominerades av starka inflöden i svenska aktiefonder så har utvecklingen i februari varit den omvända. Bobubblans vara eller icke vara, samt oroligheterna i Nordafrika och Mellanöstern, har påverkat spararna under februari månad", säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.
Även tillväxtmarknadsfonder står högt upp på säljlistorna hos Avanza och Nordnet, både breda tillväxtfonder och enskilda regionsfonder med inriktning på Ryssland och Latinamerika. Efter händelserna i Tunisien, Egypten och Libyen under februari skulle man kunna tro att oroliga sparare också säljer av Nordafrikafonder. Men så är inte fallet.
"Men orsaken är att de knappt finns i svenskarnas fondsparande. Den lilla reaktion som märkts är små köp i 13 av 16 regionala fonder i Nordafrika", säger Claes Hemberg.
4 av 5 köp hos Avanza Bank under månaden gällde köp av räntefonder, främst företagsobligationsfonder. Detta på grund av att spararna nu är osäkra på börsutvecklingen framöver. Även hedgefonder har fått något av en revansch i spararnas portföljer.
Men Claes Hemberg menar att spararnas oro är av tillfällig karaktär.
"Annars skulle de inte välja att köpa USA-fonder."