Spararna flyr till räntefonder

Fonder En svängig börs under augusti gjorde att spararna sålde tillväxtmarknadsfonder och flydde till de mindre riskfyllda ränte- och obligationsfonderna.

Det visar statistik från Avanza Bank.

Över lag var augusti en månad präglad av låg aktivitet hos fondspararna till följd av en orolig och svängig börs.

"De kraftiga svallvågorna på börsen de senaste månaderna har gjort spararna utmattade. Varannan affär är under augusti en försäljning, vilket är mycket ovanligt", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Fondspararnas fondbyten hos Avanza sjönk till 1,0 byten per person under augusti, vilket är en markant minskning jämfört med året före. De köp som görs går till ränte- och obligationsfonder, och i viss mån också globalfonder och hedgefonder.

"Dessa fonder vet spararna inte ger särskilt mycket, med de passar bra som tillfälliga sjösjukepiller. Det bästa skyddet mot börsens tillfälliga vågor är alltid sparkonto eller korta räntefonder. Men med låga räntor ger dessa sparformer som bekant närmast ingenting", säger Claes Hemberg

Mest sålda fonder är svenskarnas äldsta tillväxtregioner Ryssland- och Östeuropafonder, liksom svenska och utländska småbolagsfonder.

"Orsaken är att dessa ofta svänger mest av alla fonder när börsen väl böljar fram", säger Hemberg.

Även Kinafonder återfanns på säljtoppen.

Trenden hos nätmäklaren Nordnet är densamma som hos Avanza. Även här har spararna öst in pengar i obligationsfonder. Korta räntefonder ratas.

¿Det finns en skepsis till kraften i konjunkturen, vilken kombinerat med den mycket låga avkastningen i korta räntor har gjort att många sparare valt den gyllene medelväg som obligationsfonderna representerar, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Utöver obligationsfonderna finns på köpsidan fonder med inriktning mot svenska småbolag, Östeuropa och Thailand.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -