"Dold potential i Ericsson"

Ericsson Telekomjätten Ericssons resultat borde ha varit 7 miljarder kronor, exklusive effekt från valutasäkringar. I stället för redovisade 2,6 miljarder. Det hävdar den fristående analytikern Peter Malmqvist. "Vad vill ledningen dölja? Vill de inte ha upp aktiekursen?", frågar han sig.

Ericssons rapport, som kom i förra veckan, fick ett negativt mottagande på börsen. Aktien har fallit med drygt tio procent.

Men bolagets resultat tyngs till stor del av temporära valutaförluster, vilket Peter Malmqvist hävdar inte framkommer tillräckligt tydligt i rapporten.

"Om andra såg på Ericssons resultat som att det i förlängningen egentligen innebar 7 miljarder i stället för 2,6 miljarder så har jag väldigt svårt att se att börskursen skulle gå ned 10 procent", säger han och ser själv Ericssons resultat som väldigt starkt.

Enligt rapporten uppgick valutaförlusterna till 4,4 miljarder kronor hänförligt just till valutasäkringar.

Peter Malmqvist riktar nu hård kritik mot Ericssons ledning, som i rapporten inte tydligt anger valutaeffektens stora påverkan på resultatet.

"Varför skriver inte företagsledningen, klart och tydligt, att resultatet är påverkat av negativa effekter från valutasäkringar på 4,4 miljarder kronor? Det gör många andra industribolag och borde alltid vara självklart, i synnerhet när effekten är så gigantisk som i Ericssons fall. Vad vill ledningen dölja? Vill de inte ha upp aktiekursen?", frågar han sig.

Peter Malmqvist hävdar att man måste vara väldigt redovisningskunnig för att kunna läsa ut de temporära valutaförlusterna i rapporten.

"De temporära förlusterna är enormt stora, jag har inte någonsin sett något liknande, och att tydligare informera om det här är en självklarhet", säger han och anser att det finns en dold potential i aktien.

"Så länge valutan ligger kvar på den här nivån så kommer Ericsson att få bättre resultat omräknat till svenska kronor."

Tror du att vi får se det redan det andra kvartalet?

"Då tror jag fortfarande att det finns en del temporära valutaförluster som kommer att gå in i resultatet, men i det tredje kvartalet är min bedömning att de här förlusterna i stort sett kommer att vara realiserade och vi kommer att få se en markant ökning av Ericssons resultat."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -