RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR ÅTER NER, OFÖRÄNDRAD FRÅN PBOC, BOJ (Direkt)

2024-09-20 05:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har åter vänt nedåt efter svensk stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt lägre mot euron och japanska yen.

USA-räntorna utvecklades något blandat tidigare på torsdagen i spåren på Federal Reserves räntesänkning med 50 procent. En nedåtgående tendens på förmiddagen byttes mot uppgångar på eftermiddagen när nya USA-data reste frågetecken om marknadens tilltagande förväntningar om att Fed kommer att leverera stora räntesänkningar även i november och i december.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till fyramånaderslägsta 219.000 personer förra veckan, något som åtminstone antyder att jobbdata för september inte blir tillräckligt svag för att förmå Fed att överväga nya stora sänkningar.

Philadelphia Feds industriindex kom också in över förväntningarna i september, med stigande delindex för sysselsättning och priser. Däremot sjönk orderindex tydligt.

Försäljningen av befintliga bostäder sjönk vidare något mer än väntat i augusti, försäljningstakten var den lägsta på tio månader.

Ränteuppgångarna efter torsdagseftermiddagens USA-data blev dock kortvarig, och senare i USA-handeln sjönk räntorna åter tillbaka och främst korta räntor har sjunkit ytterligare något i Asien på fredagen.

Terminsmarknaden har också skruvat upp förväntningarna om en ny räntesänkning på 50 procent i november till drygt 42 procent, från 37 procent på onsdagskvällen efter Feds räntebesked. Sannolikheten för ytterligare en 50 punktersänkning i december har samtidigt stigit till 22 procent, från knappt 18 procent på onsdagskvällen.

Eftermiddagens USA-datakalender är tunn, men sannolikt kan ett några Fedledamöter komma att vilja sin syn på onsdagens räntebeslut. Philadelphachefen Patrick Harker ska tala klockan 20.00.

Asiatiska börser stiger på de flesta håll på fredagen. Kina går dock något mot strömmen, delvis på besvikelse över att centralbanken, PBOC, valde att lämna de ett- och femåriga referensräntorna oförändrade. Det var visserligen i linje med konsensusprognosen, men det fanns förhoppningar om sänkning.

Enligt Capital Economics fanns det klara ekonomiska skäl för att sänka räntorna, men att PBOC ändå valde att avstå visar i vilken utsträckning begränsas av oro för bankernas lönsamhet och för nedgången i långa obligationsräntor.

"Även om vi räknar med viss monetär lättnad de kommande kvartalen kommer den troligen bli blygsam och otillräcklig för att driva fram en vändning i den privata sektorns efterfrågan", skriver Capital Economics i ett kundbrev.

I japan steg kärninflationen till 2,8 procent i augusti, från 2,7 procent i juli, och KPI-inflationen exklusive livsmedel och energi steg samtidigt från 1,9 till 2,0 procent.

Bank of Japan (BOJ) lämnade ändå, som väntat, styrräntan oförändrad på 0,25 procent när tvådagarsmötet avslutades på fredagen.

BOJ räknar med att den underliggande inflationen kommer att stiga något framöver, men under andra halvan av den treåriga prognosperioden väntas inflationen ligga i linje med målet.

När det gäller risker mot utsikterna noterar centralbanken att det är viktigt att bevaka utvecklingen på de finansiella marknaderna och valutamarknaden och dess effekter på Japans ekonomiska aktivitet och priser.

"I synnerhet, när företagens beteende skiftar mer mot höjda löner och priser på senare tid kan växelkursutvecklingen, jämfört med tidigare, mer troligt påverka priserna", skriver BOJ i pressmeddelandet.

Fredagens europeiska makrodatakalender inleds med tyska PPI-data för augusti samt brittisk detaljhandel för samma månad, klockan 8.00. Därefter väntar franska industriförväntningar för september, klockan 8.45, och klockan redovisas Eurostats flashindex för hushållsförväntningarna i september.


              fredag kl 5.50 (torsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    10:1477  (10:2065)  EUR/USD    1:1165  (1:1120)
EUR/SEK    11:3297  (11:3499)  USD/JPY    142:15  (143:07)
Jp obl 2      0,39     (0,38)  Jp obl 10    0,86    (0,85)
Ty obl 2      2,23     (2,23)  Ty obl 10    2,20    (2,20)
US obl 2      3,57     (3,62)  US obl 10    3,71    (3,74)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -