Camurus
EMA rekommenderar särläkemedelsstatus för CAM2029 för PLD-behandling (Finwire)

2024-09-20 08:09

Forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus har fått ett positivt utlåtande utfärdat av europeiska läkemedelsverkets kommitté om säkerläkemedelsstatus (orphan drug status) för oktreotid subkutan depå (CAM2029) för behandling av polycystisk leversjukdom, PLD. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det positiva utlåtandet väntas resultera i ett beviljande av särlekemedelsstatus för CAM2029 från EU-kommissionen inom 30 dagar, enligt Camurus.

"EMA:s positiva utlåtande om särläkemedelsstatus för CAM2029 bekräftar behovet av läkemedel för patienter med polycystisk leversjukdom i EU, vilka idag inte har tillgång till någon godkänd farmakologisk behandling", säger Camurus vd Fredrik Tiberg.

PLD är en sällsynt, genetisk och kronisk sjukdom manifesterad genom progressiv tillväxt av cystor i levern. Runt 37 000 personer i EU och USA, huvudsakligen kvinnor, uppskattas leva med sjukdom.

CAM2029 har tidigare beviljats särläkemedelstatus för autosomal dominant polycystisk leversjukdom i USA av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, samt särläkemedelsstatus för behandling av akromegali i EU.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Camurus - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -