Swedbank lyfte vinnarfonden i mars

Fonder En Sverigefond rusade med över 30 procent i mars. Bakom det låg ett stort innehav i Swedbank. Bland vinnarfonderna syns också tillväxtmarknaden Korea. Samtidigt fortsätter Rysslandsfonderna starkt. Se listan över den senaste månadens vinnarfonder.

Börsutvecklingen har varit stark i mars. Sedan månadens bottennotering den 9 mars har Stockholmsbörsens breda OMX-index stuckit i väg drygt 10 procent och uppgången har eldads på i april.

Till följd av börsyran har många fonder noterat århögsta. Danske Invests fond Sverige Fokus har stigit hela 33 procent under månaden. Fonden är en stock-pickning fond, vilket innebär att fondens innehav tar större hänsyn till de enskilda aktierna än till sektorer.

"Vi har stora innehav i såväl SEB som Swedbank. Vi har mycket bank men framför allt fokus på de två bankerna", förklarar Mikael Nordberg, vd för Danske Capital.

"Det har vi haft sedan årets början, det kostade oss i performance i början av januari men vi har hållit fast vid vår strategi", fortsätter han.

Medan bankerna är en del av förklaringen, är en annan att fonden har haft stor exponering mot cykliska aktier som också har haft god utveckling.

"Sedan har vi sett att alla kastar sig efter bolag med starka balansräkningar och det innebär att prissättningen på dem blir felaktig tycker vi, man har kastat ut bolag med svag finansiell ställning", säger han och menar att hans team har fyndat bland bolag som glömts bort i den allmänna trenden.

Redan i mitten av november gick Danske Capital ut och meddelade att de trodde att marknaden hade vänt.

"Men i vilken takt det nu fortsätter uppåt är alltid svårt att säga, förra veckan var ju extrem", säger Mikael Nordberg.

Även Danske Invests Sverigefond Firstnordic Sverige placerar sig högt upp på listan. Fonden placerar i svenska och utländska aktier, aktierelaterade instrument och depåbevis noterade på svensk börs.

En marknad som tagit ny fart på senare tid är Korea. Både Fidelity Funds Korea Fund, som främst investerar i koreanska aktier och Koreafonden Templeton Korea har stigit över 26 procent.

Finansfonden Dexia Equities L Europe Finance Sector har också dragit i väg i mars med en månatlig uppgång på 25 procent. 

Övriga vinnarfonder på tio-i-topp-listan utgörs av Rysslandsfonder och en Östeuropafond.

Vinnarfonder 1 månad, tom 4 april
Danske Invest Sverige Fokus                   32,98
Fidelity Korea Fund                                 26,56
Templeton Korea Fund                            26,49
Dexia Equities L Europe Finance Sector    25,39
Danske Invest Sverige                            24,51
Banco Russia                                         24,18
Nordea Rysslandsfond                            24,14
Alfred Berg Ryssland                              23,43
UBS (Lux) Equity Sicav - Russia B           23,03
Templeton Eastern Europe Fund              22,80

Källa: Avanza Bank

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -