Småsparare tror på bankaktier

Nyheter Aktieaffärerna bland privatpersoner växte i storlek i februari, jämfört med månaden innan. Nedtryckta bankaktier lockade spararna mest. Swedbank, som rasat med över 30 procent i februari, var den stora köpfavoriten. Men fler bankaktier toppar köplistan.  

 

"Vad som lockar är stora bolag som gör nyemissioner. Sparare ser det som aktier till extrapris. Ofta stämmer detta, men inte alltid. De nya swedbankägarna har på bara 2 månader tappat halva värdet ", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Hos Avanza Bank har en av februaris största börsförlorare Swedbank fått flesta nya ägare. Följt av läkemedelsjätten Astra Zeneca, som backade 13 procent under månaden. I stället har spararna sålt aktier i gruvkoncernen Boliden, klädjätten H&M och Ericsson.

Även bland Nordnets sparare var Swedbank den mest köpta aktien. Verkstadskoncernen Sandvik, skogsbolaget Holmen och SEB toppar också köplistan.

Och även här ligger Boliden i topp på säljsidan. Följt av Ericsson, bioteknikbolaget Karo Bio och verkstadsbolaget SKF.

Privathandeln i februari var något lugnare än månaden innan sett till antalet affärer, men affärerna har i stället blivit större och privatpersoners omsättning ökade med 6 procent till 3,5 miljarder kronor per dag.

Handeln uppgick i februari till 56.000 affärer per dag, hos nätmäklarna Skandiabanken, Nordnet, Avanza och Etrade. Det innebär en ökning med 11 procent mot motsvarande månad i fjol.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -