ASIEN
TOKYO UPP OCH SHANGHAI NED EFTER CENTRALBANKSBESKED (Direkt)

2024-09-20 07:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsmarknaderna i Asien- och Stillahavsregionen handlades uppåt på fredagen, och tog således vid där Wall Street avslutade på torsdagskvällen. Utvecklingen tog fasta på flera nya centralbanksbesked, som följt efter amerikanska Federal Reserves jumbosänkning från i onsdags.

Tokyobörsen tog tätposition med en uppgång för storbolagsindexet Nikkei 225 på 2 procent vid klockan 7.20. En del av uppgången friserades dock efter att centralbanken Bank of Japan (BOJ) behållit styrräntan oförändrad, i linje med förväntningarna. Kombinationen av att BOJ inte gav några särskilt hökaktiga signaler samtidigt som det flaggades för förväntningar om en stadig inflationsuppgång.

Tidigare under fredagen redovisades japansk inflation, som visade den högsta siffran på 10 månader. Inflationsavläsningen indikerade dock samtidigt en stadig förbättring av den japanska ekonomin, särskilt givet att privatkonsumtionen drog nytta av de rejäla löneökningar som konstaterats tidigare i år.

Kinesiska marknader fanns i stället i baksätet. Shanghaibörsens kompositindex var ned med 0,4 procent, vilket innebär att veckans studs uppåt från sjumånaderslägsta blev kortvarig. Känslostämningen dämpades av att centralbanken PBOC bibehöll referenslåneräntorna (LPR) oförändrade, trots att ett hopp väckts om att Peking ska utöka stimulansåtgärderna som följd av den krampaktiga ekonomiska utvecklingen i landet.

I juli sänkte PBOC oväntat LPR till nya rekordlägstanivåer. Sedan dess har dock ingen uppryckning noterats i inkommande data, som i stället vittnat om svagt konsumentförtroende och kraftiga deflationistiska tendenser.

Hongkongs tekniktunga storbolagsindex Hang Seng var i sin tur upp 1,3 procent.

I Australien steg S&P/ASX 200 med 0,3 procent och nådde således rekordhögstanivåer. Hittills i år är indexet upp med 8,3 procent.


Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
                               kl 07:20    kl 12:35      Sedan
                                                         31/12

Nikkei 225                       +2,0%            -     +13,3%
Hongkong Hang Seng               +1,3%            -      +7,2%
Kinas Shanghai Comp              -0,4%            -      -8,4%
Australia S&P/ASX200             +0,3%            -      +8,3%

KÄLLA: Infront.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -