Q2: Häftigaste rapportrörelserna

Rapportperioden Många halvårsrapporter har skapat stora kursrörelser på börsen det här kvartalet. Placera har gått igenom vilka aktier som har rusat och rasat mest på sin rapportdag hittills.

Ny finansiell information och lägre likviditet i handeln är en cocktail som gjord för att utlösa stora kursrörelser. Och det har rört på sig rejält i många aktier de senaste veckorna i samband med att bolagen har släppt sina kvartalsrapporter.

Antalet bolag som har lyft, eller fallit, med tvåsiffriga procenttal under rapportdagen är närmare 30 stycken på Stockholmsbörsens ordinarie listor Large, Mid och Small Cap. Och det är en brokig blandning bolag som har utmärkt sig.

I tabellen nedan har vi listat de 15 bolag vars aktier har stigit mest på sin rapportdag, där urvalet är bolag som har rapporterat från halvårsskiftet fram till och med i går den 22 juli.

Topp-15 kursuppgång rapportdag  
Nelly Group 32,4%
Vitrolife 26,9%
Mips 26,2%
Xvivo Perfusion 23,8%
Intrum 23,2%
Munters 22,4%
Viaplay B 21,8%
Hexatronic 17,9%
Addtech 16,0%
Hemnet 13,5%
Nobia 13,1%
Inwido 12,8%
ITAB Shop Concept 12,3%
Sinch 11,8%
NCC B 11,7%
Källa: Börsdata  

 

Högst upp tronar mode-e-handlaren Nelly vars kurs skenade med 32 procent efter att ha visat ett rörelseresultat som flerfaldigades under kvartalet. Andelen plagg som säljs till fullpris har ökat samtidigt som returgraden har förbättrats och de egna varumärkena tagit en större kaka av försäljningen, vilket är några förklaringar till vinstexplosionen.

De flesta ägarna valda att inte nappa på budpliktsbudet på Nelly i maj på 17 kronor per aktie vilket med facit i hand var helt rätt beslut då aktien nu handlas över 28 kronor. Storägaren Rite fick bara in omkring 3 procent av aktierna i erbjudandet.

En annan rapport som utlöste en kraftfull reaktion kom från fertilitetsbolaget Vitrolife. Återgång till tillväxt och stigande resultat skickade upp aktien med 27 procent och hack i häl hittar man hjälmteknikbolaget Mips som steg med 26 procent på sin rapport.

Även Mips återvände till tillväxt, hela 31 procent organiskt under kvartalet, och vinsten mer än fördubblades. Att aktien har hört till en av de mest blankade på Stockholmsbörsen bidrog sannolikt till den stora uppåtrörelsen.

Bland de börsvärdesmässigt större bolagen som sticker ut med kraftiga kurslyft är det värt att notera Munters och Hemnet. Munters framgångar inom kylsystem för datacenters har länge imponerat och dragit upp tillväxten, men när man nu slog till även med en rejäl höjning av koncernens rörelsemarginal så fick det ny fart på aktien.

Hemnet har också en fin kurs- och resultatresa med sig i bagaget och precis som Munters lyckades man växla upp en nivå till och sätta nytt kursrekord i spåren av rapporten. Kombinationen piggare bostadsmarknad och kraftigt ökad snittintäkt per publicerat objekt bäddade för vinst- och kurslyft.

Även i den andra änden av skalan, kursförlorarna, är det en e-handlare som sticker ut mest och det är bygg- och heminredningsbolaget BHG. Sämre tillväxt och resultat än väntat och en försiktig syn på konsumentmarknaden under resten av året sänkte humöret i en aktie som hade gått relativt starkt inför rapporten.

Med raset på styvt 20 procent är BHG det största sänket hittills under rapportperioden, men som tabellen nedan visar är bolaget i gott sällskap med många fler som tappat tvåsiffrigt.

Topp-15 kursfall rapportdag  
BHG Group -20,1%
VBG Group -17,3%
Hansa Biopharma -16,7%
Orexo -15,7%
Husqvarna B -13,2%
Q-Linea -12,9%
Addnode -12,5%
Fenix Outdoor -12,5%
Micro Systemation -12,0%
Boule Diagnostics -11,3%
Berner Industrier -10,4%
Autoliv -10,2%
Alligo -9,7%
Axfood -9,1%
Boliden -8,8%
Källa: Börsdata  

 

Tvärbroms blev det exempelvis för fordonskopplade VBG vars utplaning i order, försäljning och resultat inte togs emot väl på börsen. Här ska man dock ha i åtanke att aktien har blivit en kelgris på börsen den senaste tiden och kursen hade dubblats från årsskiftet fram till rapportsmällen.

Någon kelgris har däremot inte trädgårdsproduktbolaget Husqvarna varit på länge och det blev bolaget inte efter sin rapport heller, då denna innehöll en del sura besked. Återhållsamma konsumenter och ogynnsamt väder har tryckt tillbaka efterfrågan och vinsten var avsevärt lägre än väntat i det säsongsmässigt viktiga andra kvartalet.

Kursnedgången på drygt 13 procent är för övrigt den näst största dagsnedgången för Husqvarna sedan avknoppningen från Electrolux 2006. Största fallet kom även det i samband med en halvårsrapport och det var 2018 när aktien tappade över 17 procent sedan bolaget meddelat att de löser upp och lägger ned delar av sin konsumentdivision.

Ett annat utomhusbolag som har satt sina ägares tålamod på prov de senaste åren är Fenix Outdoor. Tillväxtsuccén för deras kånken-ryggsäck är en gammal merit som är svår att leva upp till och gårdagens rapportfall förklaras av fallande tillväxt och en vändning till förlustsiffror på rörelsenivå.

Den stora majoriteten av bolagen på Stockholmsbörsen har nu rapporterat så topp- och bottenlistan i kursreaktioner kanske inte förändras dramatiskt kommande veckor, men om något så går likviditeten i handeln ned ytterligare i sommardvala. Det talar för att några raketer och kraschlandningar till väntar innan rapportperioden är helt över.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -