H&M:s rapport för första kvartalet var svag över hela linjen.
“Framförallt är vi inte nöjda med bruttomarginalen. Den påverkas både av externa faktorer som vi har svårt att kontrollera som frakt och valutarörelser. Men också att vi har investerat i kunderbjudandet”, säger VD Daniel Ervér till Placera.
Han vill däremot inte säga vilka produkterna är som ger bäst marginaler.
“Jag tycker det är mer intressant att titta på hur vi vinner över kunderna som är viktigast för oss. Och ju mer kunden handlar av alla våra koncept, desto bättre H&M-kunder är de. Så vi jobbar på att hitta sätt att få kunden att shoppa i alla kategorier”, säger Ervér när vi sitter mitt emot varandra på plats i H&M:s showroom. Målet är att kunden ska köpa alltifrån kläder till sig själv, till barnen och kanske träningskläder.
Kan ett sätt vara dominansen i stadsbilden? Jag cyklar fel först och en i kommunikationsteamet skojar: “Vi finns ju överallt”. Även om H&M drar ner på fysiska butiker, stämmer påståendet väl in där vi befinner oss, på Drottninggatan i Stockholm. Inom en radie av tre kvarter finns showroom, H&M:s huvudkontor, två H&M-butiker, en Arket och en Monki (som snart ska integreras i Weekday).