Bioteknikfonderna har tappat mark

Marknadskommentar Bioteknikfonderna var årets vinnarfonder, men har tappat rejält med mark under sommaren. Placera.nu varnade redan innan sommaren att utvecklingen gick för fort. Vi manar fortsatt till försiktighet.

Som fondkategori tillhör bioteknikfonderna årets vinnare. Hittills i år har de stigit med drygt 20 procent som grupp. Det är betydligt mer än globala aktiefonder som ligger på plus 6,5 procent. Men den senaste tiden har de fallit tillbaka.

I början av juni uppmärksammade placera.nu att fondkategorin hade gått starkt. Läs här.

Vi har en mycket orolig börs och världskonjunktur, och högriskfonder är inte de som burkar premieras i ett sådant klimat. Historiskt har bioteknikfonderna betraktats som en högriskbransch. Därför varnade vi för att utvecklingen kanske hade gått lite för bra.

Den senaste tiden verkar också verkligheten ha hunnit ikapp bioteknikfonderna. Även om de fortsatte upp under juni så tog det stopp i början av juli. Sedan dess har de inte alls gått lika bra som de globala aktiemarknaderna i stort. 

Den senaste månaden har fallet tilltagit och som grupp har bioteknikfonderna tappat drygt 5 procent. Samtidigt har globala aktiefonder som grupp stigit med drygt 0,5 procent.

Sämst har det gått för Pictet Biotech som ligger på minus 7 procent, sett över den senaste månaden. Franklin Biotechnology har inte fallit lika tungt men ändå drygt 5,5 procent. SEB Bioteknikfond har klarat månaden minst dåligt och ligger på minus 3,5 procent.

Ser vi till årets utveckling ligger bioteknikfonderna fortfarande mycket bra till med en genomsnittlig värdeökning på drygt 20 procent. Motsvarande siffra för globala aktiefonder är knappt 7 procent.

Men som alltid när det kommer till finansmarknaderna är det framtiden som räknas. Därför tar placera.nu inte ned varningsflaggan för bioteknikfonderna ännu. För att de ska vända upp tror vi att världen måste komma närmare en europeisk lösning på skuldkrisen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -