Utlåning till aktieköp ökar

Aktiebelåning Den senaste tidens börsfest har fått fler sparare att belåna sin depå för att kunna köpa mer aktier. Flera internetmäklare noterar en kraftig uppgång av utlåningen, som mest omkring 60 procent sedan årsskiftet.

"Från mitten av mars har belåningen till aktieköp börjat öka igen, det hände något där, jag kan inte få ihop det med någon enskild händelse men då började folk få tillbaka tron på börsen igen - så från mitten av mars är det en stigande trend", säger Johan Tidestad, Sverigechef på nätmäklaren Nordnet.

Han kan dock inte säga hur stor ökningen av utlåningen varit i procent sedan årsskiftet. Och han understryker att ökningen skedde från mycket låga nivåer.

"Utlåningen var konstant hög förra året. Och den stora minskningen skedde när finanskrisen tog fart på allvar, alltså i början av september, då kom ett stort tapp i utlåningen sedan sjönk den stadigt fram till årsskiftet."

Finns någon risk med att belåna sin portfölj?

"Det finns alltid risk, de är de klassiska riskerna att aktien sjunker och att man tvingas sälja när man egentligen inte vill sälja för att vi har de kraven."

På Avanza Bank har belåningen till aktiedepåer ökat med 59 procent sedan årsskiftet. Men det är fortfarande en bra bit kvar till förra vårens toppnotering.

"Nu har det ökat från lägstanivåer på 1,2 miljarder kronor till 1,9 miljarder kronor. Toppen är någonstans kring 2,6 miljarder ¿ det är det mesta vi har haft utlånat och det var för ett år sedan ungefär", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Så belåningen till aktier mer än halverades från förra våren fram till oktober 2008, för att nu ta ny fart. Men Claes Hemberg ser ingen större risk med att folk belånar sina depåer.

"Det är väldigt ovanligt att sparare överbelånar sig, det finns alltid någon som gör misstag men det är väldigt ovanligt", säger han.

På Nätmäklaren Etrade ser man samma mönster, men har på grund av systembyte svårt att ge exakta siffror på ökningen. Men Jack Johansson vd på Etrade säger att han märker av en tydlig ökning.

"Min gissning är att det har ökat 20-30 procent sedan årsskiftet. Det började öka i februari", säger han.

På Etrade märker man också att antalet förstagångsbelånare ökar kraftigt.

"De som tidigare har lånat börjar nu belåna sina depåer igen eller så ökar de sin belåning. Men vi har också många nya som aldrig har provat på det förut, vi har fått in jättemånga nya ansökningar om krediter på sista tiden", säger Jack Johansson.

På storbankerna verkar trenden dock inte vara den samma. Enligt Swedbanks pressansvarige Emma Bergfeldt har banken inte märkt någon ökning alls.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -