Börsbolagens vinster rasar

Rapportfloden Börsbolagens vinster under det första kvartalet föll med 63 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det framgår av en analys från den fristående analytikern Peter Malmqvist. Vinstfallet är det kraftigaste kvartalsfallet sedan vinsterna toppade under 2007.

Peter Malmqvist har i sin analys koncentrerat sig på de 50 största börsbolagen som hittills har rapporterat, inklusive onsdagmorgonens rapport från Nordea.

Kontentan är ett sammantaget vinstfall på 63 procent före skatt. Och utfallet förvånar inte.

"Mellan 50-70 procents vinstfall hade jag trott, beroende just på att konjunkturstatistiken för de här verkstadsföretagen har varit så tydlig sista halvåret. Och så hade vi ett kraftigt vinstfall för just de bolagen förra kvartalet och allt tydde på att det skulle fortsätta", säger Peter Malmqvist och fortsätter:

"Den andra stora förlustosäkerheten är kring bankerna, en del av dem har fallit ut med ordentliga vinstfall."

Vinsterna har fallit 63 procent, men börsen har stigit under den här perioden, är det motiverat?

"I och med att värderingarna vid årsskiftet var väldigt låga och när väl osäkerheten lättar något så är det befogat att kurserna följer med lättnaden uppåt."

På Stockholmsbörsen förklaras dock uppgången till stor del av valutaeffekter, hävdar han.

"Eftersom att den svenska kronan fallit framstår svenska exportbolag som mer attraktiva att köpa. En hel del av bolagen på Stockholmsbörsen har ju väldigt stor utländsk vinstandel", säger Peter Malmqvist.

De utlandsberoende bolagen som anger valutaeffekterna i försäljningen, rapporterar nu positiva valutaeffekter på mellan 10-15 procent, det kan jämföras med samma kvartal förra året då valutaeffekterna i stället tyngde resultaten med 1-2 procent.

"Att denna positiva effekt inte syns i vinsterna beror delvis på att volymfallen i många av företagen ligger på 20-25 procent, samtidigt som de flesta exportbolag ingått så kallade valutasäkringar, vilka förskjuter valutasvängningarnas effekt på vinsten med normalt 3-9 månader."

Peter Malmqvist spår att det totala vinstutfallet, när alla bolag har rapporterat, blir lite bättre än det nuvarande.

"Bland de bolag som är kvar finns inte så många verkstadsbolag, de som är kvar tror jag blir lite bättre än de som hittills har rapporterat, framför allt är ju Ericsson och Astra Zeneca kvar", säger han. Bägge bolagen rapporterar på torsdag.

Därför tror han att vi sammantaget landar på ett vinstfall på omkring 55 procent för årets första kvartal när rapportperioden är avslutad. Den kan jämföras med ett vinstfall på 36 procent under det förra kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -