Rapporterna över förväntan

Rapportfloden  Börsbolagens kvartalsrapporter har hittills varit bättre än väntat. Nu talar mycket för att rapportfloden fortsätter åt samma håll. "Det är klart att det tänds vissa förhoppningar", säger Esbjörn Lundewall, analyschef för SEB-aktiehandel.

Rapportperioden är i rullning och flera av bolagen som hittills har trillat in har slagit analytikernas förväntningar. Storbolag som SKF, Electrolux, Tele2, Trelleborg och Assa Abloy är några som redan har presenterat sina första kvartalssiffror med relativt glädjande besked. 

"Bättre än befarat", sammanfattar Esbjörn Lundewall rapporterna. "Det är ganska entydiga besked om att det finns tecken på en minskad försämring. Många bolag kommer med bättre kassaflöden än väntat."

Samtidigt konstaterar han att bolagen har varit duktiga på att parera de sämre marknadsförhållandena genom att sänka sina kostnader.

Har analytikerna varit för pessimistiska i sina prognoser?

"Naturligtvis blir det så om företagen säger något som avviker från prognoserna", säger Esbjörn Lundewall och tillägger att det i dagens läge är oerhört svårt att lägga prognoser när konjunkturavmattningen har varit så kraftig. Och han tror att de kommande rapporterna kan fortsätta att slå förväntningarna.

"Det är klart att det tänds vissa förhoppningar, att i synnerhet de bolag som ligger tidigt i konjunkturfasen ska kunna ge mindre negativa guidningar än befarat."

Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, konstaterar att industrisektorn som vi främst har sett rapportera hittills har gett signaler om att fallet i nedgången bromsas  - vilket också bekräftas av den senaste tidens något positivare makrostatistik.

"Det finns en samsyn hos industriföretagen att det finns en ljusning i kvartal två. Man gör bedömningen att kvartal två blir bättre än kvartal ett", säger han men understryker att det fortfarande är mycket svaga siffror.

Tror du att bolagen fortsätter att slå förväntningarna?

"Ja, fler vinstprognoser kan nog slås", säger han men tvivlar på att kursreaktionerna kommer att bli lika kraftiga.

"Nu har man ju redan kört upp de flesta aktierna för att de här bolagen har rapporterat väldigt starkt, så ju längre vi kommer in i rapportperioden desto mindre blir överraskningsmomenten", säger Henrik Moberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -