Förvaltarnas favoritbranscher

Favoritbranscher  Banksektorn har blivit kapitalförvaltarnas favoritbransch. Samtidigt anser majoriteten att verkstadssektorn är köpvärd, medan konsumentbolag ratas. Det framgår av en undersökning av Avanza Bank. Se också vilka aktier som är starka köpkandidater.

"Man kan inte säga att det här resultatet var väntat om man ser till vilka branscher förvaltarna tror på, de tror ju på verkstad och är negativa till läkemedel, de tyder ju på att de är positiva till konjunkturen eller att det kommer en vändning snart", säger Mattias Wigren, mäklare på Avanza, som sammanställt intervjuerna.

Att kapitalförvaltarna ser ljus i tunneln för verkstadsbolagen märktes redan i förra undersökningen som gjordes i december 2008.

"Verkstad var man positiv till redan tidigare. Nu är de väldigt positiva till banker."

Av de tillfrågade anser 30 procent att banksektorn är den bästa placeringen, det kan jämföras med att bara 23 procent var positiva till sektorn i december. 

Men verkstadssektorn får fortfarande störst stöd av förvaltarna, med 35 procent som ser den som bästa branschen, även om det minskat något sedan senaste mätningen då siffran uppgick till 45 procent.

Den konjunkturstabila läkemedelssektorn ratas av förvaltarna, även om den ökat något i popularitet sedan i december. Nu anser 11 procent att läkemedel är bästa branschen, mot ynka 6 procent förra kvartalet. 

Vad som verkligen är iskallt bland förvaltarna är konsumtionsbolagen. Endast 4 procent tycker att det är bästa branschen, ned från låga 8 procent kvartalet innan.

Som enskikld aktie är SEB är den starkaste köpkandidaten bland förvaltarna. Hela 24 procent ser banken som den mest köpvärda aktien. Det är en kraftig ökning sedan i december då endast 12 procent såg banken som köpvärd.

Även intresset för verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco har ökat och de ligger kvar i topp över de mest köpvärda aktierna. Även Swedbank får marginellt ökat stöd, från tidigare 14 procent till 16 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -