Enkät: Botten är nådd

Börsen  Nu är det klart - botten är passerad på börsen. Börsen slutar dessutom en bra bit över nuvarande nivåer för helåret 2009. Det tror en stor majoritet av nordiska kapitalförvaltare, enligt en ny undersökning av Avanza Bank.

Trots att utsikterna för realekonomin är nattsvarta tror 80 procent av tillfrågade kapitalförvaltare i Norden att börsens botten redan är passerad.  Det framgår av Avanza Banks intervjuer med 45 nordiska förvaltare, gjord under 19-20 mars.

Och de positiva attityderna är nya. Senast i december 2008, när en liknande undersökning genomfördes, var det bara hälften så många, 40 procent, av kapitalförvaltarna som ansåg att botten var passerad.

"Då trodde å andra sidan nästan 30 procent att botten skulle komma under det första kvartalet i år och det blev ju ingen ny botten så då tar man väl det som att vi har passerat botten", säger Mattias Wigren, mäklare på Avanza Bank, som sammanställt intervjuerna.

"Det kan också vara så att man trodde att bankfrossan skulle bli värre än vad den blev, nu har man blivit mer positiva till bankerna också, man tycker att det värsta är över för banksektorn."

68 procent anser dessutom att börsen är undervärderad inför det andra kvartalet i år. Vid förra under sökningen var övertygelsen om en undervärderad börs ännu större, 77 procent. Men det är alltså fortfarande en stor majoritet som anser att det finns mer att hämta.

I genomsnitt förväntar sig förvaltarna att börsen vid årets slut kommer att ha stigit med 12 procent.  Det är en något nedreviderad prognos, mot 16 procent upp, vid senaste undersökningen. 

I dag tror endast fyra av de 45 förvaltarna på en negativ börs vid årets slut. Medan 11 förvaltare spår att börsen stiger över 20 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -