Börje Ekholm: Bra år väntar

Investor  Wallenbergsfärens maktbolag Investors vd Börje Ekholm är övertygad om att 2009 och 2010 blir ett bra år för investeringar. Det framkom på bolagets årsstämma. Han tror också starkt på rörliga löner trots den senaste tidens heta debatt. Det säger han till placera.nu efter Investors stämma på tisdagen.



Ordförande Jacob Wallenberg öppnade Investors årsstämma med att måla upp den mörka bild av den ekonomiska framtid som många redan är vana vid.

"Det vi upplever nu tror jag ingen av oss har upplevt förut. Världsekonomin rör sig i en terräng där gamla kartor inte gäller", säger han.

Men han påpekade också noga att Investor har tagit sig igenom många kriser sedan starten 1916.

"Jag tror att Investor har en god förmåga att stå emot turbulensen i världsekonomin, det är upp till oss att fånga de affärsmöjligheter som kommer i vår väg mitt i krisen", säger Jacob Wallenberg.

Vd Börje Ekholm tror att nedgången planar ut mot slutet av året. Men han planerar för att 2009 blir nattsvart och att återhämtningen kommer att ta tid.

"Jag är helt övertygad om att 2009 och 2010, tack vare det makroekonomiska läget, kommer att bli ett bra år för investeringar, sett på en tioårsperiod för den som kan ta kortsiktiga svängningar", säger han.

De senaste åren har Investor dragit ned sin skuldsättning och bolaget slutade året med drygt 9 miljarder kronor i nettokassa.

"Det är viktigt att Investor har en stark finansiell ställning så vi inte är en begränsning för våra innehav, vi vill därför inte ha en för stor nettoskuld utan typsikt sett ska den ligga mellan 5 och 10 procent. Då kan vi alltid stötta våra innehav så att de står starkt rustade att möta en besvärlig omvärld men också så att de kan satsa framåt", säger han.

Börje Ekholm understyrker också upprepade gånger att turbulens historiskt alltid skapat investeringsmöjligheter "och därmed möjligheter för framtida god avkastning."

Hur kommer ni att investera de 9 miljarderna?

"Vi kommer att fortsätta att utveckla våra operativa investeringar, vi kommer att investera selektivt i våra kärninvesteringar och stärka ägandet i vissa av dem och vi kommer att fortsätta att utvecklaprivate equity - här kommer vi både att titta på existerande bolag och nya företag", säger han men framhäver att grundbulten i Investros strategi är att vara en stor aktieägare och ha ett antal bolag som har en bra avkastningspotential på sikt.

Kommer ni att investera mer i onoterade bolag?

"Vi tittar både på onoterat och noterat, det beror lite på hur investeringssituationen är, vi har en ambition att fortsätta att investera i onoterat så det kan nog bli någon där också", säger han.

I dagsläget ser Börje Ekholm marknaden för bolagsköp som i stort sett stillastående.

"Just nu är den dålig, det sker ju inte så många affärer, det kommer att komma tillbaka men det kommer ju att ta ett tag."

Skälet till den låga aktiviteten, är enligt honom, den osäkra framtiden och svårigheten för köpare och säljare att få samsyn i värderingen.

"Säljarna förväntar sig bättre betalt och köparna vill betala mindre. Så det kommer att ta ett tag innan det kommer i gång, banksystemet måste börja fungera och det gör det inte nu", säger han.

Ert senaste köp var läkemedelsbolaget Biovitrum, är det bioteknik som gäller nu?

"Vi har tittat på hälsovård under lång tid och vi har haft en exponering i Astrazeneca sedan 30-talet så hälsovård har alltid varit en vitig del av Investor. Vi tycker att det är ett långsiktigt attraktivt område att investera i. Vad nästa investering blir får vi se."

På stämman kom, inte helt oväntat, fler frågor och diskussioner att handla om rörliga ersättningar. Börje Ekholm själv säger att Investor tror starkt på rörliga ersättningar.

"Vi tycker att man ska ha ett totalt ersättningssystem, varav en del är fast lön och en del är rörlig och då relaterat till både kortsiktiga mål men också långsiktiga mål, så vi tror väldigt mycket på rörliga löner."

För fjolåret fick Börje Ekholm en lön på totalt 15,4 miljoner kronor, vilket är i stort sett lika mycket som han fick 2007.

Du har själv investerat halva din lön i aktier i Investor, är det något du kommer att fortsätta med?

"Ja, jag tillhör dem som tycker att bolagsledningen ska äga aktier i sina egna bolag och då ordentligt med aktier och då tycker jag också att man bör investera en del av sin löpande lön."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -