Det här får du inte missa - i årets deklaration

Deklaration Skatten på vinst vid försäljning av bostad höjs. Har du bostad utomlands slipper du nu skatten helt. Samtidigt sänks avdraget för pensionssparande. Det är några av nyheterna i årets deklaration. Se också vad du måste hålla koll på för att inte missa skattereduktion helt på hushållsnära tjänster.

Deklarationsblanketterna har börjat skickas ut, men innan man deklarerar är det några nyheter i årets deklaration som man bör ha koll på.

Du kan göra avdrag för resor med bil till och från arbetet för utgifter som överstiger 8.000 kronor. Avdraget har i år höjts med 50 öre per mil till 18,50 kronor.

Samtidigt har avdrag för pensionssparande sänkts och får maximalt uppgå till 12.000 kronor per år, så allt därutöver går inte längre att dra av.

"Skulle man av misstag ha betalat mer än 12.000 kronor så kan man skjuta på det avdraget till nästa års deklaration, men då gäller det att man inte sparar för mycket i år", säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano Bank.

Rot-avdraget är en positiv nyhet men som har väckt en del frågetecken. Regeringen har sagt att de hantverkstjänster som man köpt efter den 8 december 2008 ska inkluderas i hushållsnära tjänster för 2009.

"Så även om du köpte hantverkstjänster i december förra året så ska de alltså inkluderas i den ansökan som skickas nästa år, senast den 3 maj 2010. Och där ska man skicka med kvitto", säger Ann-Sofie Magnusson.

Blankett för ansökan kommer att finnas på skatteverkets hemsida i slutet av maj i år. Vill du ha pengarna tidigare kan du ansöka om förändrad beräkning av skatten, det som tidigare kallades jämkning.

Något som hon tycker är viktigt att påpeka är att hushållsnära tjänster som man köpte under 2008 ska skickas på en separat skattereduktionsansökan till Skatteverket i Västervik och finnas hos dem senast den 4 maj.

"Annars får man ingen skattereduktion. Så det ska alltså inte inkluderas i den vanliga deklarationen!"

Beskattning av fastigheter har förändrats på flera områden. Vid försäljning av fastighet är det den som står som ägare den 1 januari som ska betala fastighetsavgiften för hela året.

Skatten på vinst vid försäljning av fastighet har höjts till 22 procent av vinsten. Tidigare uppgick skatten till 20 procent.

Har du uppskov efter vinst på fastighetsförsäljning får du betala ränta på uppskovet, den årliga räntan uppgår till 0,5 procent av hela uppskovet. Det gäller även dig som har köpt en bostad utomlands.

Fastighetsskatten har nu ersatts av en kommunal avgift. Och ingen fastighetsskatt eller fastighetsavgift ska längre betalas på privatbostad utomlands.

Ann-Sofie Magnussons tips i år är att för enkelhetens skull att deklarera via nätet.

"Jag uppmanar alla att deklarera med e-legitimation via nätet, gör man det om man till exempel sålt aktier så är det mycket enklare och allt förs över till Inkomstdeklarationen", säger hon.

"Man fyller bara i de bilagor som man måste sedan förs resultatet från bilagorna automatiskt över till Inkomstdeklarationen. Sedan får man ett kvitto på att man har deklarerat, och skulle man komma på något i efterhand så kan man alltid gå in på nätet och göra en ny deklaration ända fram till den 4 maj."

Hennes generella tips, till de som brukar få tillbaka mycket på skatten, är jämka. Även om det inte är lika aktuellt nu med de lägre räntorna, så kan det ändå röra sig om stora belopp för alla som köper hushållsnära tjänster eller hantverkstjänster.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -