"Vi måste sätta upp en målbild om var vi befinner oss om tre år. Då ser jag framför mig en Finansinspektion som har en hög analytisk nivå i bedömning och beslut. Vi ska vara tydligare i vår kommunikation och vi ska ha ett högt förtroende hos allmänheten", sa Martin Andersson under sitt första offentliga framträdande på onsdagen.
FI har i dag 3.700 företag under tillsyn och den nya generaldirektören understryker att, trots att det är svårt att upptäcka felaktigheter i alla dessa företag, är det i dagens läge som problem dyker upp.
"Problem dyker upp i dåliga tider, så länge allt går bra kan man maskera det mesta", säger han och nämner Madoff-skandalen i USA som exempel.
"Där har man kunnat blåsa kunder i väldigt många år men det är först i den här allvarliga nedgången som det kommer upp till ytan."
Martin Andersson säger att läget fortfarande är väldigt ostadigt i den finansiella sektorn, samtidigt poängterar han att krisen är internationellt genererad.
"Svenska banker har drabbats av krisen framför allt på finansieringssidan, där de har svårt att finansiera sig och kreditförluster har stigit", säger han men påpekar att de fyra stora bankerna i Sverige förra året gjorde en total vinst på ungefär 80 miljarder kronor.
"Så de svenska bankerna går starka in i den lågkonjunktur som kommer. Där ligger de väldigt bra till - eftersom man inte har investerat så väldigt stora summor i de instrument som orsakat odåd i många andra länders banker."
Martin Andersson hävdar att dåliga produkter och tjänster kommer att synliggöras under 2009 och poängterar att det viktiga är att hela tiden behålla förtroendet hos konsumenterna.
Han ser också att det finns en risk för nya risker på sikt, till följd av krisen.
"Det handlar om en risk som vi kan se på många håll där vi har en överreglering av sektorn. Personligen skulle jag hellre se att vi klipper banden med ratingföretag, redan nu ser vi ratingföretag snarare som ett problem", säger han och fortsätter:
"Vi måste kämpa emot kraften att överreglera annars kommer vi få ett sämre finansiellt system när vi gått ut den här krisen."