Aktiespararna: Bonusar i fokus  på vårens stämmor

Aktiespararna  Det måste finnas ett tak för bonusar, om de ens ska existera, och det krävs ny kompetens i börsbolagens styrelser. Det är några av de krav som Aktiespararna vill driva igenom på vårens bolagsstämmor.



"Frågorna om bolagens kapital, bonusar och bemanning av styrelserna är oerhört väsentliga och vi vet att många av våra medlemmar har åsikter om de här frågorna", säger Aktiespararnas tillförordnade vd Günther Mårder på onsdagens presskonferens.

Intresseorganisationen anser att det finns alldeles för många bonusprogram som ingen kan motivera och som nu visar sig falla ut på ett orimligt sätt.

"Vi måste kräva att styrelserna är tydliga och motiverar och redovisar varför de här systemen är bra för oss aktieägare¿, säger han.

Günther Mårder understryker att vi nu har sett exempel på omfördelningar där man flyttar över det som skulle utfalla i bonusar till fast ersättning. Han anser att ska man ha en rörlig ersättning, så måste man också förstå att det inte är någonting som kommer att falla ut per automatik.

"De rörliga ersättningarna
ska ha ett tak om de överhuvudtaget ska existera. Det här kommer att bli ett ödesår för bonusarnas vara eller icke-vara."

Samtidigt anser Aktiespararna att det krävs ny kompetens i styrelserna.

"Den tid vi idag lever i har helt andra förutsättningar, nu måste det finnas en krismedvetenhet i Sveriges börsbolagsstyrelser, det är en förutsättning för att kunna fatta rätt beslut för att bolagen ska gå starka i den kris vi befinner oss i", säger Günther Mårder.

Hur ska ni lyckas driva igenom de här frågorna?

"Vi ska ha en dialog
med bolagen där vi tydligt redovisar vad vi tycker och varför vi tycker som vi gör, först då kan vi få dem att förstå vikten av att ta hänsyn till aktieägarna", säger Günther Mårder.

Vem på Aktiespararna är ansvarig för att de här frågorna drivs igenom?

"Alla är ansvariga,
vi har ju 40 bevakare som kommer att driva frågorna på stämmorna, sedan har vi ett helt gäng med analytiker som gör analysarbetet inför stämmorna. Sedan kommer jag tillsammans med andra företrädare vara ute och möta bolagen."

Så är det du som är policyansvarig?

"Nja, det är förbundet
som helhet, men jag är talesmannen för förbundet men det är inte jag som i slutändan kommer att driva igenom allt. Utan det bedrivs av väldigt många människor."

Det har spekulerats i att du skulle bli vd, är du intresserad av jobbet?

"Jag ska finnas
kvar i förbundet på något sätt, jag är föreslagen som styrelseledamot och på något sätt ska jag finnas kvar, sedan är frågan i vilken form."
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -