Analytiker: Ingen vändning än

Nyheter Stockholmsbörsen har i veckan stigit med över 10 procent och ligger nu på plus sedan årsskiftet. Men aktiestrategerna som placera.nu pratat med tror inte på någon långvarig vändning. "Det var bara en tidsfråga innan en upprekyl skulle komma", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB Aktiehandel.

Stockholmsbörsens index har åkt berg- och dalbana under hela 2009 och svängt kring intervallet 600-700.

Veckans nyheter om att de amerikanska bankjättarna Bank of America, Citigroup och JP Morgan meddelat att de gått med vinst under januari och februari har drivit veckans kraftiga uppgång på världens börser. Men analytikerna är inte för hoppfulla än, trots de goda nyheterna.

"Vi var alldeles nyss nere på botten av intervallet, och tittar man på de stora börserna till exempel i USA, så var det extremt nedpressat och då var det bara en tidsfråga när en upprekyl skulle komma efter den utförslöpa vi haft under januari", säger Esbjörn Lundevall.

Han pekar  att statistik från förra veckan visar på att andel investerare med negativ syn på börsen det närmaste halvåret var den största sedan mätningarna började för 20 år sedan.

"Så då har en stor del investerare positionerat sig för ytterligare börsnedgång och då blir det allt svårare för ytterligare nya nyheter att pressa ned när det inte finns några nya säljare, därmed kommer man närmare en upprekyl och nu kom den och drevs på av positiva nyheter från amerikanska banker."

Men tycker du inte att nyheterna från USA:s banker var tillräckligt starka signaler för en långvarig uppgång?
"De var starka och viktiga absolut, men det kommer en blandning av positiva och negativa nyheter hela tiden. Jag tror att vi kommer att ligga kvar i intervallet 600-700 där vi varit senaste halvåret", säger han.

Först när vi får lite mer stabilitet i konjunkturen som gör att investerare vågar hoppas på en riktig konjunkturvändning tror Esbjörn Lundevall att den långvariga vändningen kommer. Och han tillägger att den stabiliteten har vi inte i dagsläget.

Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank, ser nyheterna från USA:s banker som en första signal om att det kanske är på väg att förbättras i den finansiella sektorn.

"Banker och finans kanske är på väg att tillfriskna och då gör man direkt kopplingen till att vi kan få se kreditmarknaderna stabiliseras och det innebär också bättre finansieringsmöjligheter för företagen, vilket har varit ett problem", säger han.

Men någon långvarig vändning tror han inte att vi kan räkna med riktigt än.

"Jag tror fortfarande att vi är i det här tradingområdet runt 580-720, för att vi ska prata om en mer långsiktig vändning vill vi se ytterligare tecken på stabilisering."

Vad är det för tecken ni vill se?
"Vi vill se att kreditmarknaden verkligen kommer igång, vi vill se tecken på att konjunkturen håller på att bottna ur. Vi vill se att en del av de ledande indikatorerna stabilseras och vänder upp som till exempel inköpschefsindex, OECD-siffor, konsumentförtroende, och att lagernivåerna i företagen börja gå ned."

Det är den grund som vi, enligt Ronny Jacobsson, behöver för att få se den mer långvariga vändningen. Och den tror han att vi får se först under årets andra halva.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -