RNB tappar försäljning

Intervju Försäljningen i klädbolaget RNB sjönk mer än klädmarknaden i övrigt under februari. Cecilia Lannebo, ansvarig för investerarfrågor på RNB, utesluter inte att fler butiker kan behöva stängas.

För det börsnoterade klädbolaget RNB, Retail and Brands, med bland annat Polarn O Pyret, Brothers och JC i portföljen, föll försäljningen i jämförbara butiker i Sverige med 7,5 procent i februari.

Samtidigt noterade hela klädmarknaden en nedgång på 5,1 procent procent i februari jämfört med samma månad året före, enligt HUI.  

"Det var ju lite sämre än marknaden, men vi hade en väldigt stark januariförsäljning i våra butiker, så det ligger nog en liten effekt i att våra kunder handlade mycket i januari och jag tror också att det finns en effekt av att februari är en liten månad rent försäljningsmässigt, kunden har handlat i januari på rea och våren har inte riktigt tagit fart än", säger Cecilia Lannebo.

Den totala försäljningen i RNB:s alla butiker uppgick i februari till 161 miljoner kronor, jämfört med 171 Mkr månaden innan.

När brukar det vända rent säsongsmässigt?
"Vårkollektionen har vi inne från mars/april och där beror det lite på hur tidigt våren kommer."

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot RnB samtidigt har bolaget haft en del interna problem med bland annat en kollektionsmiss på JC under 2008, som enligt Cecilia Lannebo, fortfarande hade en negativ effekt på bolaget in i första kvartalet.

I vilka butiker har minskningen varit störst nu i februari?
"Vi kan inte kommentera per koncept hur utvecklingen varit."

Hur ser ni på framtiden nu, finns det en risk att ni kommer att stänga butiker?
"Det är klart att man måste fortsätta att anpassa sig till den rådande marknadssituationen, det gör vi hela tiden, vi ser hela tiden över hur det optimalt ska se ut både vad gäller butikstrukturer, så det är en process som pågår löpande", säger hon.

RnB har i dag 267 egna butiker jämfört med 254 stycken samma tidpunkt föregående år.

Kan ni utesluta att ni måste stänga fler butiker?
"Vi kan aldrig utesluta att vi måste stänga butiker, det gäller att anpassa kostnader och utbudet till den efterfrågan som finns."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -