Här är fonderna du ska ha

Fonder  Även om marknadsläget nu är högst osäkert närmar vi oss botten. Börsnedgången har skapat köpläge för långsiktiga placerare. Därför har placera.nu plockat fram fonder som vi tror kommer att gå bättre än andra på lång sikt.

Den stora frågan är om det är dags att börja investera i aktiefonder igen, eller kommer det att bli ännu billigare under hösten. Svaret är att risken är stor att det kan bli billigare under hösten, men för den långsiktiga kan en successiv ökning i aktiefonder under hösten bli en riktigt fin affär på sikt.

Fondutbudet är enormt stort, närmre 4 500 olika alternativ att välja mellan. Många placerare är i stort behov av vägledning. Placera.nu:s favoritfonder är ett urval av fonder som vi tror kommer att gå bättre än de flesta andra inom sina kategorier på lång sikt. Bedömningarna som ligger till grund för urvalet är baserade på fondernas avkastning, risk och avgifter. De finns under flikarna Portföljer och listor/Favoritfonder, eller klicka här.

I det kortare perspektivet kan en fortsatt nedgång på aktiemarknaderna inte uteslutas. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring värderingarna på aktiemarknaden och hur konjunkturen och inflationen kommer att utvecklas. Vi tror att hösten kommer att kantas av en slagig börs utan tydlig riktning. För en varaktig uppgång tror vi att det krävs tydliga signaler på att inflationen och inflationsförväntningarna kommer ned. Det är också troligt att vi kommer att behöva se ytterligare nedrevideringar av de förväntade bolagsvinsterna.

USA är världens största aktiemarknad. Nästan hälften av det globala börsvärdet är noterat på de amerikanska börserna. De senaste åren har svenskarna placerat en väldigt liten del av sitt kapital i USA-fonder. Så här i efterhand har det visat sig vara korrekt. USA-fonderna har presterat betydligt sämre än, till exempel tillväxtmarknadsfonder de senaste fem åren. Men den senaste tiden har det varit ombytta roller.

Det senaste halvåret har USA-fonderna bara fallit hälften så mycket som tillväxtmarknadsfonderna. En anledning är att USA ligger före i konjunkturen, och det finns en hel del som talar för att amerikanska aktier kan vara de som leder en kommande uppgång.

Klicka här för att komma till Fondtopplistorna

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -